Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Baum im Feld von Petr Kratochvil / Wikimedia Commons

Rapsipelto.
Huonoa energiaa. EEA:n mukaan biodieselin valmistaminen rapsista ei hyödynnä resursseja riittävän tehokkaasti.Baum im Feld von Petr Kratochvil / Wikimedia Commons

Huonoa energiaa. EEA:n mukaan biodieselin valmistaminen rapsista ei hyödynnä resursseja riittävän tehokkaasti.

Ympäristävirasto kehottaa kiinnittämään huomiota bioenergian puutteisiin

4.7.2013 9.58

Lasse Leipola

EU:ssa bioenergiaan käytettävien lajikkeiden kirjo on liian kapea, arvioi Euroopan ympäristövirasto EEA. Sen mukaan suurempi lajikirjo jakaisi ympäristövaikutuksia tasaisemmin. Erityisesti EEA toivoo energiantuotantoon lisää sellaisia kasveja, joiden satoa ei korjata joka vuosi. Sen mukaan tällainen viljely vahingoittamisen sijaan tukisi viljelysmaan tuottamia ekosysteemipalveluita, kuten tulvien ehkäisyä.

EU-maiden energiasta noin 7,5 prosenttia tuotetaan biomassasta ja osuuden on määrä kasvaa vuoteen 2020 mennessä kymmeneen prosenttiin.

Tuoreessa raportissa myös huomautetaan, ettei biomassan tuotanto ole välttämättä hiilineutraalia vaan maankäytön muutokset, esimerkiksi metsän muokkaaminen pelloksi, voivat kumota varsinaisen polttoaineen käytöllä saavutettavat hyödyt.

”Bioenergia on tärkeä osa uusiutuvan energian valikoimaamme ja se auttaa varmistamaan vakaan energian tarjonnan. Mutta tämä selvitys osoittaa, että metsäbiomassa ja tuottava maa ovat rajallisia resursseja ja osa Euroopan 'luonnonpääomaa'. On siis ensiarvoisen tärkeää, että harkitsemme, miten käytämme näitä resursseja ennen kuin varaamme lisää maata energiantuotannolle”, johtaja Hans Bruyninckx sanoo EEA:n sivuilla.

EEA:n selvityksen mukaan biomassan käyttö on tehokkainta lämmön- ja sähköntuotannossa sekä toisen sukupolven polttoaineina. Sen sijaan ensimmäisen sukupolven polttoaineet, esimerkiksi rapsipohjainen biodiesel tai vehnästä valmistettu etanoli, ovat raaka-aineiden hyödyntämisen suhteen huonotehoisia.

Erityisen hyvänä EEA pitää biojätteen ja metsäteollisuuden sivutuotteiden kuten oksien hyödyntämistä. Se kuitenkin muistuttaa, että vanhojen puiden kaataminen kasvattaa hiilivelkaa, sillä poltettaessa vapautuva hiilidioksidi sitoutuu varsin hitaasti uudelleen kasvavaan puuhun.

Raportissaan EEA toteaa, että vuonna 2006 tehtyä arviota EU:n bioenergiapotentiaalista on leikattava 40 prosenttia paremman tieteellisen tiedon, muuttuneen bioenergiapolitiikan ja taloustilanteen vuoksi.

bioenergia 




Viite