Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksanterit

3.4.2008 10.12

Saara Törmä

Kun kaikki on huonosti, aleksanterin leivokset auttavat.

Kymmenisen leivosta

Pohja

  • 125 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl maitoa tai kasvismaitoa

Väliin

  • 1/2-1 dl vadelma- tai muuta hilloa

Kuorrutus

  • 20 g voita tai margariinia
  • 1 1/2 rkl mehutiivistettä esim. mummon viinimarjamehua
  • 1 1/2 dl tomusokeria
  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Mittaa kulhoon pehmeä voi tai margariini ja sokeri. Sekoita sähkövatkaimella viitisen minuuttia.
  2. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta siitä raastimen pienimmillä rei'illä keltaista pintaa. Älä raasta valkoista osaa.
  3. Sekoita toisessa kulhossa raastettu sitruunankuori, vaniljasokeri, leivinjauhe, maissi- tai perunajauho sekä vehnäjauhot.
  4. Lisää voiseokseen vuorotellen jauheseosta ja maitoa.
  5. Levitä leivinpaperi pellille. Kaavi taikina leivinpaperille ja jaa taikina kahtia. Kostuta kätesi vedellä ja painele taikinapalat kahdeksi sentin paksuiseksi, mahdollisimman samankokoiseksi suorakulmioksi, mahdollisimman kauas toisistaan. Levyt saisivat olla suunnilleen kokoa 15 x 30 cm.
  6. Paista levyjä uunissa noin kymmenen minuuttia. Nosta levyt leivinpapereineen pöydälle hetkeksi jäähtymään.
  7. Levitä toiselle levylle hillo. Käännä leivinpaperin avulla toinen levy kanneksi.
  8. Mittaa kattilaan voi tai margariini ja sulata se. Sekoita joukkoon mehutiiviste ja tomusokeri.
  9. Levitä kuorrutus levyn pinnalle. Kun se on jähmettynyt, leikkaa levy suorakulmaisiksi leivoksiksi terävällä veitsellä.




Viite