Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
keski-suomen vihreät
Vohveleilla vaalivoittoon? Jyväskylässä vohvelit vetivät väkeä vihreiden luokse viime viikonloppuna. Puhumassa ehdokas Touko Aalto, jonka puhe tulkattiin myös viittomakielelle.
4.4.2019 7.43
”Kukaan ei tule viemään sinulta tai naapurilta autoa pois, eivätkä vihreät ole kieltämässä henkilöautoilua.” Siinä todennäköisesti yksi yleisimmistä lauseista vihreiden vaalikojuilla ja kahviloissa tämän kevään eduskuntavaaleissa.
Liikenteen lisäksi ilmasto on noussut aiempia vaaleja huomattavasti tärkeämmäksi puheenaiheeksi. Koulutuksen osalta erityisesti ammattikoulujen rajut leikkaukset purkautuvat äänestäjien huolena.
”Leikkaukset ovat vaikuttaneet niin, että huolestuneet vanhemmat tulevat kertomaan, ettei lapsi pärjää opinnoissa, kun on liian vähän opetusta”, Vaasan vaalipiirin vihreiden toiminnanjohtaja Suvi Syrjä sanoo.
Kysyimme vihreiden vaalitunnelmia Oulusta, Lapista, Pohjanmaalta, Keski-Suomesta ja Satakunnasta.
Puhelukierros vihreille aktiiveille ja ehdokkaille osoittaa, että jos joskus vihreiden vaalikojulla hengaamista pidettiin hieman
epäilyttävänä, näin ei ole enää.
”Ei tarvitse vetää äänestäjiä hihasta vaan he tulevat vetämään sinua hihasta”, Oulussa kampanjoiva ehdokas Jenni Pitko kuvaa muutosta suhtautumisessa vihreisiin.
Ilmastonmuutos huolestuttaa ihmisiä, ja asiaa pitkään esillä pitäneitä vihreitä osataan lähestyä. Ehdokkaat ovat jakaneet esitteitä ennätystahtiin, paneelikeskusteluja on ollut joka lähtöön ja vihreiden näkemyksiä on haluttu kuulla.
Pitkon mukaan muutos alkoi tapahtua jo kuntavaaleissa, mutta erityisen selvästi sen on huomannut eduskuntavaalien alla.
Tärkeimmäksi Oulun keskusteluissa ovat nousseet ilmastoasiat. Niihin linkittyy myös liikenne. Oulussa moni äänestäjä on kertonut, että vaihtaisi mielellään lentäen tehdyt työmatkat pääkaupunkiseudulle junaan, jos raideliikenne saadaan nopeammaksi ja edullisemmaksi.
”Nyt on nurinkurinen tilanne, kun lentäminen on usein junaa halvempi vaihtoehto”, Pitko sanoo.
Myös Satakunnassa on huomattu, että ilmastoasiat nousevat keskusteluun huomattavasti aiempaa enemmän.
”Vaalikentillä huomaa, että ihmiset ovat heränneet ilmastonmuutokseen ja siihen, että toimia sen torjumiseksi tarvitaan nyt. Monet pohtivat, mitä lainsäädännöllisesti voidaan tehdä ja miten päätökset vaikuttavat heidän arkeensa. Tässä myös liikennenäkökulma nousee”, arvioi Satakunnan vihreiden puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas Laura Pullinen.
Pullisen mukaan huoli yksityisautoilusta on kovaa. Sähköautoista ja latausverkostoista on saanut keskustella.
Satakunnassa tärkeänä puheenaiheena on ollut valtatie 8:n nelikaistaistaminen. Vihreät on pyrkinyt laajentamaan liikennekeskustelua raideliikenteen kehittämiseen ja esimerkiksi tunnin junaan Porista Tampereelle.
Maahanmuuttokysymykset ovat puhuttaneet vihreiden aktiivien mukaan jopa yllättävän vähän, vaikka monet tiedotusvälineet ovat maalanneet esimerkiksi Oulusta hyvin maahanmuuttokeskeistä ja -kriittistä kuvaa.
Vaikuttaa siis siltä, ettei näistä tule maahanmuuttovaaleja, vaan esimerkiksi ilmasto- ja vanhusvaalit. Lapin vaalipiirin toiminnanjohtaja ja ehdokas Tarja Pasma sanoo, että aktiivimalli ja vanhusten hoiva herättävät keskustelua.
Rovaniemeläinen vihreä aktiivi Sari Hänninen puolestaan arvioi, että energiantuotanto puhuttaa, ja ehdokkaat saavat vastata esimerkiksi turpeen ja ydinvoiman käyttöön liittyviin kysymyksiin. Lappiin on viritelty viime aikoina tuulivoimahankkeita, ja niiden kova vastustus näkyy ja kuuluu kenttätyössä.
Vaasan vaalipiirin äänestäjät ovat puolestaan huolissaan turpeesta.
”Kun kiersimme Pohjanmaalla Ville Niinistön kanssa, huomasin, että ihmiset tulivat paljon puhumaan siitä että ovat huolissaan ympäristöstä. Esimerkiksi turpeen käyttö ja sen vaikutukset ympäristöön huolestuttavat, vaikka helposti ajatellaan, että se on kaikkien mielestä hyvä juttu”, toiminnanjohtaja Suvi Syrjä kuvailee.
Vaalit ovat täynnä puhetta, mutta ne ovat myös leipää ja sirkushuveja: soppatykkejä, kahvitermareita, esitteitä ja ilmapalloja.
Keski-Suomen toiminnanjohtaja Veikko Ahola kertoo huomanneensa kiihtyvää kilpavarustelua köökin puolella.
”Yhä enemmän näkee kaikilla puolueilla sitä, että tarjotaan keittoa, lettua ja makkaraa. Kahvit ja karamellit eivät enää riitä. Vaalikylät alkavat muistuttaa ruokafestivaaleja.”
Ahola kertoo erään kansalaisen kommentoineen, että leipäjonothan saisi mukavasti lyhenemään, kun järjestetään useammin vaaleja.
Vihreiden kojun edessä Jyväskylässä luikerteli viime viikonloppuna pitkä jono, koska tarjolla oli vohveleita. Normaalistikin on tarjolla Chai-teetä ja vegaanisia karkkeja.
Vohvelien lisäksi kansalaisia ovat Keski-Suomessa kiinnostaneet esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut, koulutus, verotus ja taloustilanne. Keski-Suomelle keskeinen asia on metsienkäyttö, ja siitä ovat vihreiden ehdokkaatkin päässeet puhumaan toreilla ja paneeleissa.
”Sitten ovat tietysti vaalikampanjoiden klassikot eli pienet eläkkeet. Maailma ei valitettavasti ole siinä suhteessa mennyt eteenpäin juurikaan”, Ahola sanoo.
eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  maakunnat  oulu  Satakunta  Lappi  vaasa  koulutus  ilmasto  liikenne 
Tweet