Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
13.10.2010 11.37
Nokian mineraaliboikotti Kongossa rankaisee köyhimpiä sen sijaan, että se auttaisi paikallisia, arvioivat Finnwatch ja sen ruotsalaisen sisarjärjestö Swedwatch tänään keskiviikkona julkaisemassaan selvityksessä.
Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa kaivetaan muun muassa kännyköissä käytettäviä mineraaleja verisen konfliktin varjossa.
Elektroniikkayritysten kokema imagoriski ajaa kehitystä kohti itäkongolaisten mineraalien täysboikottia: muun muassa Nokia vaatii toimittajiaan todistamaan kirjallisesti, etteivät ne osta mineraaleja "Kongon konfliktialueilta".
"Käytännössä kaikki suuret elektroniikkayhtiöt ovat jossain vaiheessa rahoittaneet Itä-Kongon konfliktia käyttämällä tuotteissaan paikallisia konfliktimineraaleja. Käsien peseminen vetäytymällä vain pahentaisi asioita, joten Nokian ja muiden yhtiöiden on toimittava alueella aktiivisesti tilanteen parantamiseksi", sanoo Finnwatchin tutkija Päivi Pöyhönen.
Paikalliset järjestöt Kongossa pelkäävät boikotin vaikeuttavan tuhansien pienkaivajien toimeentuloa ja heikentävän alueen talouden vakautta. Boikotti voi myös pahentaa aseellista konfliktia, kun kaivoksilta työttömiksi jääneet miehet liittyvät alueella toimiviin aseellisiin ryhmiin.
Kielteisimmin boikotti vaikuttaa järjestöjen mukaan naisiin, jotka ovat menettäneet konfliktin seurauksena viljelymaansa. Heille kaivokset tarjoavat ainoan toimeentulomahdollisuuden.
elektroniikka  köyhyys 
Tweet