Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lisää lääkäreitä!

5.1.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on ilman työterveyshuoltoa elävä kirjailija, joka ihmettelee terveydenhuollon päällekkäisiä järjestelmiä.
Jarkko Tontti

Vuosi alkoi kehnosti. Räkää valuu sekä minun että tyttäreni nenästä, kurkussa mönkii öttiäisiä. Yhteinen yskimisemme järisyttää koko taloa. Ei kun puhelimeen, terveyskeskukseen soittamaan.

En kylläkään soita omien vaivojeni takia. Kirjailija kun ei voi jäädä sairaslomalle, vaan on aina töissä, kirjoittaa – kuumeisesti – esimerkiksi kolumnia. Mutta tyttäreni kurkkua ja korvia olisin mieluusti näyttänyt lääkärille.

Noin kuudestuhannes soitto pääsi läpi, haa! Olo on lottovoittajamainen.

Mutta ajanvarauksen naisääni kertookin, että terveyskeskukseen ei nyt pääse. Lääkäreitä on vähän ja nekin lomalla. Koettakaa Lastenklinikan päivystykseen joskus neljän jälkeen.


Ihan suoraan
nainen ei rohjennut sanoa, että menkää nyt ihmeessä yksityiselle lääkäriasemalle, mutta ajatteli niin kuitenkin.

Olen kuullut, että Helsingin terveydenhuollon ongelma ei niinkään ole puute rahasta vaan lääkäreistä. Lääkäreitä ei saa rahallakaan terveyskeskuksiin töihin.

Oudolta tuntuu. Ymmärrän, että Halsualle, Vöyri-Maksamaalle tai Pylkönmäkeen on vaikeaa saada lääkäreitä. Mutta Helsinkiin. Häh?

Vaikuttaa siltä, että terveyskeskustyö ei kiinnosta edes vastavalmistuneita lääkäreitä niin kauan, kun kivempaa duunia lääkäriasemalla tai työterveyshuollossa riittää.


Terveellä kaupunkilaisjärjellä
varustettu ihminen vastaisi, että jos lääkäreitä ei ole tarpeeksi, niitä pitää kouluttaa lisää.

Italiassa on väestöön nähden tuplasti lääkäreitä Suomeen verrattuna. Ukraina ja Venäjäkin ovat edellä lääkärien määrässä.

Mikä estää? Lobbaaminen tietysti. Vaikka lääkärien lukumäärä on kasvanut, kasvu on kovin hidasta. Lääkäriliitto on käynyt pitkää ja menestyksellistä taistelua lääkärikoulutuksen pitämiseksi mahdollisimman vähäisenä.

1990-luvun laman aikana koulutuspaikat onnistuttiin puolittamaan. Kun lääkäreitä on vähän, he voivat vaatia aina vain korkeampia palkkoja ja muuta makeaa.

Lääkäreiden keskimääräinen palkka kuntasektorilla on jo nyt 6 000 euroa. Luit aivan oikein. Tiedän monta ihmistä, jotka elävät samalla summalla monta kuukautta.


Jos lääkäreitä olisi roimasti enemmän, heillä olisi vähemmän pelimerkkejä edunvalvontaväännöissä. Kaikki hyötyisivät – paitsi pattayalaiset hotellinomistajat, joille lääkärien palkat kai lopulta päätyvät.

Toki työolot ja monet muut asiat ovat terveyskeskuksissa kehnosti. Korkeakaan palkka ei korvaa kaikkea.

Mutta silti.

Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole varaa nirsoilla työpaikkansa valinnassa niin paljon kuin lääkäreillä. Missä mättää?





Viite