Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhekupla

Puhekupla on Vihreän Langan podcast politiikasta. Voit seurata sitä Soundcloudissa, TuneInissa, iTunesissa tai RSS-syötteen kautta.


Mikä on planeetan ja ihmisen tulevaisuus?

7.6.2018

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen pohtivat, onko ihmiskunta pulassa ja miten ilmastonmuutoksesta selvitään. Keskustelun juontaa toimittaja Lasse Leipola.


Markus Drake: Göteborgin mielenosoittajien viesti vuodelta 2001 on jopa ajankohtaisempi kuin silloin

21.5.2018

Kesällä 2001 Göteborgissa Ruotsissa pidettiin EU:n huippukokous. Sitä leimasivat mellakoiksi riistäytyneet mielenosoitukset. Europodi-podcastia pitävä Markus Drake oli Göteborgissa paikalla osoittamassa mieltään avoimen Euroopan puolesta. Viesti oli, että Eurooppa kavensi julkista tilaa ja yritti tehdä kansalaisista kuluttajia. Protestoijat paheksuivat sitä, että Eurooppa näki siirtolaiset vain halpana työvoimana ja antoi ihmisten kuolla EU:n ulkorajoilla. Nyt 17 vuotta myöhemmin Drake on sitä mieltä, että protestoijien viesti on vielä ajankohtaisempi kuin Göteborgissa. Drake muistuttaa, että jatkuvasti toimii liikkeitä, jotka yrittävät käytännössä muuttaa elämisen ehtoja Euroopassa paremmiksi. Esimerkiksi vihreiden itävaltalainen presidenttiehdokas Alexander Van der Bellen vastusti Brennerin solaan pakolaisten tielle rakennettavaa aitaa. Van der Bellen valittiin Itävallan presidentiksi. Varoitus: jakso sisältää pitkää ääneen lukemista kellastuneista poliittisista dokumenteista ja mellakkaromantiikkaa. Lisää aiheesta: http://www.ecn.org/valkohaalarit/suomi/gbg1.htm http://www.fyeg.org/news/young-greens-go-overthefortress


Valtion ote kansalaisista kiristyy. Tekniikka voi tuoda kehitysḱsen työpaikoillekin, sanoo tutkija.

20.5.2018

Valtion ja kansalaisen välinen valtasuhde on kiristymässä, sanoo kulttuurihistorian tutkija Mona Mannevuo Turun yliopistosta. Vastikkeellisuudesta puhutaan enemmän kuin vain pari vuotta sitten. Nuoria ja työttömiä vahditaan. Välivuosia tai kotona oleskelua pidetään epäilyttävänä. ”On normalisoitunut mielikuva, että työttömän tulisi tehdä työttömyyskorvauksen eteen työtä. Presidentti Niinistökin on puhunut oleskeluyhteiskunnasta”, sanoo Mannevuo. Hänestä on yksioikoista sanoa, että suomalaiset olisivat tottuneet siihen, ettei yhteiskunnassa tarvitse tehdä mitään. ”Suomessa oli niin kutsuttu lapiolinja eli oli normaalia vielä 1970-luvulle lähettää ihmiset rakentamaan tietä ja olot olivat kurjat.” Ihmisten kontrollointi voi tulla myös yritysmaailmaan. Aivosähkökäyrät antavat mahdollisuuden tarkkailla työntekijöitä. Ihmiset ovat kiinnostuneita mittaamaan aktiivisuuttaan ja untaan. ”Ihminen joka tuottaa itsestään tietoa, häntä on mahdollisuus valvoa”, Mannevuo sanoo.


Onko Pariisin sopimus vaarassa?

17.5.2018

Miten Donald Trumpin hallinto on muuttanut Yhdysvaltojen toimintaa ilmastoneuvotteluissa? Miltä Pariisin ilmastosopimuksen jatkoneuvottelut näyttävät Bonnin kokousviikkojen jälkeen? Voiko Pariisin sopimus vesittyä ensi joulukuussa Puolassa? Ilmastotoimittaja Lasse Leipola kysyy ja Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia vastaa.


Kuka haluaa pitää pöytäkirjaa paikallisyhdistyksessä? Mikä on puolueen virka 2010-luvulla?

9.5.2018

PItäisikö kansanedustajat valita arvalla? Miksei pääministeri ole epäpoliittinen projektipäällikkö? Laitetaan kansanäänestykset nettiin! Monelta taholta kyseenlaistetaan nyt tapa tehdä politiikkaa puolueiden kautta. Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ja päätoimitta Riikka Suominen keskustelevat siitä, tarvitaanko puolueita enää.


Mitä hauskaa on ilmastonmuutoksessa?

11.4.2018

Koomikko Tomi Haustola sanoo Vihreän Langan podcastissa, että huumori voi olla paineventtiili: ”Kun joku sanoo ahdistavia asioita hauskasti ääneen, se antaa pienen helpotuksen.” Toimittajana Lasse Leipola.(Kuva: Grant/Flickr, CC-BY)


Europodi: Korruptio ja tutkivan journalismin hinta

29.3.2018

Kahdessa EU-maassa, Maltalla ja Slovakiassa, on vuoden sisällä tapettu tutkiva toimittaja joiden kuolemat on suorassa kytköksessä heidän työhönsä. Brysselissä asuva Markus Drake kertoo, mistä toimittajamurhissa on kyse. Mitä keinoja Euroopan unionilla on Maltan ja Slovakian painostamiseksi, jotta toimittajamurhat selviäisivät? Europodi vinkkaa myös toimittajaa-avustuksista, joita EU jakaa tutkiville journalsiteille.


Yksityisyys ja kohdennettu mainonta

28.3.2018

Yllättikö Facebook-tietojen vuotaminen Cambridge Analyticalle kansanedustaja Jyrki Kasvin? Vielä Facebookissa uskaltaa olla? Mitä poliitikot voivat tehdä yksityisyydensuojan parantamiseksi? Kasvin kanssa keskustelevat toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.


Europodi: Pitäisikö komissaarien nimityksen olla avointa? Vieraana Heidi Hautala.

8.3.2018

Euroopan parlamentti haluaa päättää seuraavastakin komission pomosta. Parlamentti vaatii, että Jean-Claude Junckerin seuraaja on jonkun eurooppalaisen puolueen ehdokas, ja että kansalaiset voivat ottaa vaaleissa kantaa tämän ohjelmaan. Vihreiden meppi Heidi Hautala kannattaa avoimuuden lisäämistä komissaarivalintoihin. "Olen seurannut useita hallitusneuvotteluja, joissa käy ilmi että pääpuolueet ovat sopineet käytävän nurkassa mikä puolue saa Suomen komissaaripaikan.” Europodi on eurooppalainen podcast, joka tähtää vuoden 2019 europarlamenttivaaleihin. Podcastia vetää Brysselin Vihreiden, puheenjohtaja Markus Drake.


Pitäisikö kuluttajaa syyllistää ilmastosta enemmän vai vähemmän?

20.2.2018

Kulutustutkija Senja Laakso Helsingin yliopistosta vierastaa ajatusta sitä, että kuluttajat ratkaisisivat ilmastonmuutoksen. ”Helsinkiläisenä kerrostaloasujana en voi vaikuttaa sihen, millä asuntoni lämpiää, vaikka asunnon lämmitys on suurin tekijä asumisen hiilijalanjäljessä ”, sanoo Laakso. Helsingin kaukolämpö tuotetaan hiilivoimalla. Politiikka määrittelee myös energian, lihan ja joukkoliikenteen hintaa. Ja myös sosiaali-, perhe- ja työllisyyspolitiikka ovat ilmastopolitiikkaa. ”Miten vähennät liikkumista ja liikkumisen päästöjä jos työllisyyspolitiikka pakottaa hakemaan töitä yhä kauempaa?”, Laakso kysyy. Mikä on yksttäinen tärkein ilmastovalinta? Onko reilua, että hallitus odottaa tavalliselta suomalaiselta suurempia ilmastotoimia kun Suomen valtiolta? Miten syntyisi sellainen ihanne, että pieni asunto olisi ”tiivis” ja ”urbaani” eikä ”ahdas”? Toisena keskustelijana Vihreän Langan päätoimitatja Riikka Suominen.


Vasemmisto keskittyy uhreihin. Vihreät voisi periä sen aseman, sanoo Ruurik Holm

16.2.2018

Vasemmistolla menee huonosti. Presidentinvaaleissa vasemmiston ehdokkaat saivat yhteensä vain alle seitsemän prosenttia äänistä. ”Vasemmiston tila on varovainen ja pysähtynyt. Ei ole syntynyt uutta tarinaa, miksi vasemmistoa tarvitaan”, sanoo filosofi Ruurik Holm. Hän työskenteli aiemmin ajatushautomo Vasemmistofoorumin toiminnanjohtajana. Holm syyttää vasemmiston ongelmista sen tukeutumista kollektiivisiin ratkaisuihin ja valtioon. Sen sijaan vihreät voisi nousta uudeksi merkittäväksi vapauden ideaan nojaavaksi liikeeksi. Holmin mukaan vihreät voisi kyseenalaistaa sekä oikeiston pääomakeskeisyyden että vasemmiston halun vahvaan valtioon ja keskitettyyn päätöksentekoon. Toisena keskustelijana Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen.


Europodi: Macronin vaikutus näkyy suoraan eurooppalaisissa pääkaupungeissa

12.2.2018

Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla on täysi mahdollisuus muuttaa Euroopan poliittista kenttää. ”Macronin voitto näkyy suoraan myös muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa. Kun Berliinissä muodostettiin hallitus, Macron istuu käytännössä mukana pöydässä”, sanoo Brysselin vihreiden puheenjohtaja Markus Drake. Markus Drake julkaisee Europodi-podcastia tällä kanavalla noin kerran kuussa.


Pekka Haavisto, kuka tulee vaaleissa kolmanneksi?

25.1.2018

Vihreiden Pekka Haavisto on gallupien mukaan vahvin ehdokas presidentinvaalien toiselle kierrokselle, mikäli sellainen tulee. Tylsiksi haukuttujen vaalien loppukirissä kielenkäyttö on koventunut ja istuva presidenttikin menettänyt jo hermonsa vaalitentissä. Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa Haavisto kertoo sisuuntuneensa valmiina annettuun ennakkoasetelmaan ja ymmärtävänsä valitsijamiesyhdistyksien ehdokkaita.


Mikä kitkisi seksismin politiikasta? #metoo:ta kommentoi Iiris Suomela.

14.12.2017

Puhekupla hämmästelee, kuinka korkealle, voi suomalaisessa politiikassa nousta, vaikka olisi taustaa seksuaalisesta häirinnästä? , Mikä kitkisi seksismin politiikasta? Puolueaktiivit kaikissa puolueissa kokevat häirintää. Vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela kertoo omista kokemuksistaan ja listaa parhaat käytännöt häirinnän kitkemiseksi. Mukana Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen. Pohdimme myös, onko setämies yhtään sen parempi termi kuin akkamainen.


Mistä Bonnin ilmastoneuvotteluissa sovittiin?

17.11.2017

Ulkopoliittisen instituutin Antto Vihma ja toimittaja Lasse Leipola käyvät läpi Bonnin ilmastokokouksen satoa.


Yritykset ja järjestöt ilmastoneuvotteluissa

16.11.2017

Ilmastoneuvottelut jatkuvat Saksan Bonnissa ja Puhekuplan vieraana Kepan Tuuli Hietaniemi ja EK:n Mikael Ohlström. Toimittaja Lasse Leipola kysyy heiltä, miksi on tärkeää, että yritykset ja kansalaisjärjestöt ovat mukana ilmastoneuvotteluissa ja kuinka paljon niillä on valtaa.


Kaupunkien rooli ilmastoneuvotteluissa

14.11.2017

Puhekupla goes Bonn! Puhekupla vierailee YK:n ilmastoneuvotteluissa. Ensimmäisessä jaksossa tavataan Sitran Oras Tynkkynen ja alueiden komitean Sirpa Hertell. Heidän kanssaan pohditaan kaupunkien roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Toimittajana Lasse Leipola.


Onko matkailu tabu?

8.11.2017

Pilaako matkailu maailman? Pitäisikö turistin hävetä? Onko rysät kaukaa kiertävä ja aina uusia paikkoja etsivä matkailija pahin kaikista? Päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat. Aihetta käsittelevä essee: https://www.vihrealanka.fi/essee/pyykki-ei-en%C3%A4%C3%A4-liehu-lissabonin-ikkunoissa-%E2%80%93-se-on-sinun-syysi


Mihin terveydenhuollon uudistuksessa unohtuivat potilaat? Vieraana Sitran asiantuntija Jukka Vahti

4.11.2017

Terveydenhuoltoon tehdään jättiuudistusta, mutta kukaan ei puhu siitä, mitä se tarkoittaa potilaille. Puhekupla puhuu! Mitä me saamme jatkossa valita ja onko se hyvä asia? Mitä Ruotsissa kävi, kun asiakkaat saivat itse valita terveyskeskuksensa? Keskustelemassa Sitran asiantuntija Jukka Vahti ja Vihreän Langan toimittajat Riikka Suominen ja Vesa Sisättö. Alussa pika-analyysi tuoreesta puolueiden kannatuskyselystä. Miksi vihreiden nousu notkahti?


Mitä Lihattoman lokakuun jälkeen?

27.10.2017

Vihreän Langan Riikka Suominen ja Lasse Leipola pohtivat Lihattoman lokakuun alulle panneen Leo Straniuksen kanssa, miten kasvissyönti on lyönyt viime vuosina läpi ja mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.


Presidenttiehdokkaat puoluelehdissä

20.10.2017

Miten presidenttiehdokkaat ovat esillä omien puolueidensa lehdissä. Puhekuplassa katsastetaan Demokraatin, Nykypäivän, Perussuomalaisen, Suomenmaan ja Vihreän Langan tuoreimmat numerot. Päätoimittaja Riikka Suominen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat myös, mistä löytää aikaa ja intoa kirjojen lukemiseen.


Joko hiilikupla on puhkeamassa?

4.10.2017

Hiilikupla nousi kotimaiseen keskusteluun, kun Fortum osti viime viikolla saksalaisia hiilivoimaloita. Vieläkö tällainen sijoitus kannattaa vai onko kupla jo puhkeamassa? Vihreän Langan Puhekupla-podcastin vieraana Sitran johtava asiantuntija Janne Peljo. Mukana myös päätoimittaja Riikka Suominen ja toimittaja Lasse Leipola.


Tutkija kertoo, ovatko vihreät oikeistopopulistien vastalääke vai populisteja itsekin?

25.9.2017

Vihreitä syytettiin pitkään tylsiksi teknokraateiksi, asiantuntijoiksi, jotka kertovat, miten muiden pitää elää. Niinistön kaudella vihreitä alettiin syyttää populisteiksi, jotka puhuvat tunteista ja kosiskelevat kansaa. Samaan aikaan oikeistopopulistisella Hommaforumilla keskustelevat sanovat arvostavansa nimenomaan faktapohjaista politiikkaa. Näin sanoo tutkija Tuukka Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta. Hänen väitöskirjasta oikeistopopulismista ja perussuomalaisista on juuri valmistunut. Ylä-Anttilan mielestä vihreiden ristiriita on kiinnostava. "Moni sanoo, että vihreiden pitää olla asiantuntijapuolue. Toisaalta, kun vihreät ovat puhuneet enemmän tunteista, puolue on menestynyt gallupeissa paremmin." Jako populismiin ja faktapohjaisuuteen näyttäytyy tutkijalle uutena poliittisena jakolinjana. Kyse on politiikan teon tyylistä enemmän kuin sisällöstä. "Populismile näyttää olevan tilausta. Ja populistit ovat onnistuneet politisoimaan akselin populismin ja teknokratian välillä. Mutta akselin toisella puolella ei ole vaihtoehtoa tällä hetkellä", Ylä-Anttila sanoo. Puhekuplassa keskustellaan myös, onko ympäristöliike populistinen ja tulisiko vihreiden profiloitua nykyistä enemmän perussuomalaisten vastavoimana.


Haluaako kansa valtaa?

18.9.2017

Tuoreeseen Poliittinen valta Suomessa -kirjaan kirjoittaneet akatemiatutkija Hanna Wass ja professori Ilkka Ruostetsaari keskustelevat siitä, miten hyvin Suomessa toteutuu kansanvalta ja haluaako kansa edes valtaa käyttää.


Hiilinielut ja ympäristöpolitiikka, vieraana Satu Hassi

14.9.2017

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) on huolestunut europarlamentin tällä viikolla tekemästä hiilinielupäätöksestä. Keskustelussa päätoimittaja Riikka Suomisen ja toimittaja Lasse Leipolan kanssa nousevat esiin myös isänmaallisuuslobbaus sekä ympäristöpolitiikan trendit. Kuva: satuhassi.fi


Tältä näyttää politiikan arki - Nämä Sakari Piipon kuvat valtioneuvoston kanslia halusi kieltää

7.9.2017

Puhekuplan vieraana valokuvaaja Sakari Piippo. Hän on poikkeuksellisesti ikuistanut politiikan arkea. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat ne, jotka hän kuvasi työskennellessään valokuvaajana valtioneuvoston kansliassa. ”Yritän katsoa politiikkaa arkisen olemuksen kautta, läpivalaista rehellisesti missä, miten ja kenen toimesta suomalainen politiikka toteutuu”, Piippo sanoo.


Mikä saa maksaa ja mikä ei?

1.9.2017

Tällä viikolla on saatu pakettiin sekä hallituksen budjettiesitys että syksyn ensimmäinen Vihreä Lanka. Nämä kaksi järisyttävää julkaisua ruodittavana. Studiossa toimittajat Lasse Leipola ja Jenni Leukumaavaara sekä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen.


Puhekupla: Vihreiden ennätysgallup ja muiden puolueden reaktiot siihen.

17.8.2017

Puhekupla palaa kesätauolta. Keskustelemme vihreiden ennätyksellisestä galluptuloksesta, siitä, miten muut puolueet siihen suhtuatuvat ja siitä, mitä ihmettä ovat vihreät ääripäät. Mukana päätoimittaja Riikka Suominen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Mikä on Touko Aallon vihreiden linja?

19.6.2017

Vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto kävi sunnuntaina Vihreän Langan Puhekupla -podcastin tentattavana. Kysymyksiä esittivät päätoimittaja Riikka Suominen ja politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara.


Perussuomalaisten puheenjohtajavalinta

9.6.2017

Terho vai Halla-aho? Muuttuuko perussuomalaisten suunta ja miten se vaikuttaa muihin puolueisiin? Toimittaja Lasse Leipolan ja päätoimittaja Riikka Suominen vieraana tutkijatohtori Niko Pyrhönen Helsingin yliopiston etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskuksesta.


Mikä jalkapallossa viehättää?

2.6.2017

Mistä jalkapallon seuraamisessa oikeastaan on kyse? Onko jalkapallokulttuurissa kyse vain rahasta? Näitä kysymyksiä pohditaan Veikkausliigan puheenjohtajan Matti Apusen kanssa.


Sata päivää Trumpia ja punavihreä rähinäkakku

28.4.2017

Puhekuplassa ruoditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aikakauden alkua. Onko oudosta tullut uusi normaali? Joko päätoimittaja Riikka Suominen on päässyt yli Trump-ahdistuksestaan? Entä miltä Trumpin alkukausi näyttää tutkija Markus Kantolan mielestä? Lopuksi juhlitaan vappua maistamalla puolustusministeri Jussi Niinistön inspiroimaa punavihreää rähinäkakkua. Isäntänä toimittaja Lasse Leipola.


Valvontaa vai vapautta?

21.4.2017

Viikon puheenaihe on ollut turvallisuus, etenkin verkkoturvallisuus ja tiedustelu. Miten paljon vapautta kannattaa uhrata valvonnalle? Vihreän Langan Sammeli Heikkinen ja Lasse Leipola pohtivat.


28: Vihreä vaalivoitto ympäri Suomen

10.4.2017

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja toimittaja Lasse Leipola käyvät läpi kuntavaalien tulosta. Kokoomus voitti pormestarin paikan Helsingissä, mutta muuten ilta oli vihreiden.


27: Poliittiset sloganit puntarissa

6.4.2017

Sanojen asiantuntija, Alivaltiosihteeristä ja Aristoteleen kantapäästä tuttu Pasi Heikura pohtii poliittisia sloganeita yhdessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkisen kanssa.


Pika: JSN napautti Yleä

23.3.2017

Julkisen sanan neuvosto päätti, että Yle:n pääministerin Terrafame-uutisoinnissa myötäiltiin pääministeriä tavalla, jolle ei ollut journalistisia perusteita. Vihreän Langan Sammeli Heikkinen ja Emmi Skytén miettivät, mitä päätöksen taustalla oli ja mitä seuraavaksi tapahtuu.


Politiikan kieli

17.3.2017

Mitä poliitikkopuhe tarkoittaa suomeksi? Puhekuplassa jaetaan ehdokkaille vinkkejä selkokieliseen puhumiseen ja kerrotaan äänestäjille, mihin poliitikkojen puheessa kannattaa kiinnittää huomiota. Emmi Skyténin ja Riikka Suomisen vieraana kielentutkija Vesa Heikkinen.


Näin kuntavaaleista pitäisi puhua

13.3.2017

Kuntavaalien ehdokaskato saattaa hyvinkin johtua siitä, että kuntapoliitikot kohtaavat niin paljon vihapuhetta. Toimittajatkin ohjaavat kunnallisvaalikeskustelua metsään kysymällä hönttejä kysymyksiä vaalikoneissa ja käyttämällä vaikeita sanoja. Tietokirjailija Johanna Korhonen ja Vihreän Langan Riikka Suominen ja Emmi Skytén pohtivat, miten kuntavaalikeskustelu houkuttelisi enemmän tavallisia ihmisiä.


Näin kuntavaaleista pitäisi puhua

10.3.2017

Kuntavaalien ehdokaskato saattaa hyvinkin johtua siitä, että kuntapoliitikot kohtaavat niin paljon vihapuhetta. Toimittajatkin ohjaavat kunnallisvaalikeskustelua metsään kysymällä hönttejä kysymyksiä vaalikoneissa ja käyttämällä vaikeita sanoja. Tietokirjailija Johanna Korhonen ja Vihreän Langan Riikka Suominen ja Emmi Skytén pohtivat, miten kuntavaalikeskustelu houkuttelisi enemmän tavallisia ihmisiä.


Pika: Terrafame-vyyhti JSN:ssä

23.2.2017

Puhekupla kävi kuuntelemassa, kun Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström kertoi ensimmäisistä ratkaisuista liittyen Ylen ja Suomen Kuvalehden uutisiin niin sanotussa Terrafame-vyyhdissä. Studiossa toimittaja Lasse Leipola ja toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen.


Ruokapolitiikka

17.2.2017

Henkilökohtainen on poliittista, niin myös ruokavalinnat. Mitä kaikkea on ruokapolitiikka? Mitä ruoka merkitsee eri puolueille? Vieraana ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.


Puhekupla 23: Lähes kaikki kannattavat perustuloa. Miksei se ole jo täällä?

10.2.2017

Puhekuplassa keskustellaan tällä kertaa perustulosta. Miten tämä idea on onnistunut saamaan niin laajan kannatuksen sekä oikealta että vasemmalta? Mitä tapahtuu perustulokokeilun ensimmäisen vaiheen jälkeen? Emmi Skyténin ja Riikka Suomisen vieraana on perustulokokeilun valmistelussa mukana ollut tutkija Ville-Veikko Pulkka.


Puhekupla 22: Millaisia ovat puolueiden imagot?

1.2.2017

Puhekuplassa ruoditaan tällä kertaa puolueiden imagoja. Millaisia mielikuvia vihreät herättää? Missä määrin puolueet tiedostavat imago-ongelmansa? Entä miten paljon puheenjohtajan valinta vaikuttaa puolueen imagoon? Vieraana tutkija Ville Pitkänen ajatuspaja e2:sta.


Puhekupla 21: Voiko rasistin kanssa väitellä?

25.1.2017

Ohjaaja ja kirjailija Elina Hirvonen tutustui maahanmuuttokriitikoihin tehdessään dokumenttielokuva Kiehumispistettä. Viime vuonna kuvattu elokuva kertoo Suomen jakautumisesta kahtia. Kannattaako rasistien kanssa keskustella?


Puhekupla 20: Millaista presidentti Trumpin ilmastopolitiikka tulee olemaan?

19.1.2017

Donald Trump astuu virkaansa Yhdysvaltain presidentiksi. Millaista ilmastopolitiikkaa Trumpin hallinnolta voi odottaa? Voiko maailma taistella ilmastonmuutosta vastaan ilman Yhdysvaltoja? Vihreän Langan toimittajien Emmi Skyténin ja Lasse Leipolan vieraana on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma.


Puhekupla 19: Entä jos sähkö loppuu?

15.1.2017

Puhekupla palasi tauolta! Tässä jaksossa Vihreän Langan toimittajat puhuvat sähkömarkkinoista. Paukkupakkasilla rikotaan lähes joka vuosi sähkönkulutusennätyksiä. Mitä tapahtuu, jos sähkö loppuu? Entä voisiko kaiken sähkön tuoda ulkomailta? Haastattelijana Emmi Skytén, sähköasiantuntijoina toimittajat Sammeli Heikkinen ja Lasse Leipola.


Puhekupla 18: Miksi tarvitsemme poliittisia podcasteja?

12.7.2016

Erikoisjakso! Vihreä Lanka kokosi suomalaisten podcastien ja nettivideoiden edelläkävijät puhumaan siitä, miksi tarvitsemme podcasteja politiikasta. Onko podcast uusi blogi? Miten kuulijamäärät saadaan nousuun? Mukana Porin Suomi-areenassa keskustelemassa Vihreän Langan Annakaisa Suni, Uuden Suomen toimittaja Linda Pelkonen, Vihreä Särmiö -podcastia tekevä poliitikko Heikki Sairanen ja ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja, Yleinen tasapaino -podcastia tekevä Heikki Pursiainen.


Puhekupla 17: Täytyykö luonnosta tykätä?

17.6.2016

Puhekuplan kevätkauden päätösjaksossa Vihreän Langan toimitus pohtii, täytyykö luonnosta tykätä. Lähdemme retkelle luonnonsuojelualueelle ja huhuilemme Pekka Sauria apuun tunnistamaan lintuja. Miksi tuntuu pahalta, kun läheiseen ryteikköön rakennetaan vanhainkoti? Mitkä luontodokumentit ovat tehneet toimitukseen suurimman vaikutuksen? Entä mitä järvenpääläinen koiranomistaja pelkää? Keskustelemassa Vihreän Langan toimittajat Lasse Leipola, Vesa Sisättö ja Annakaisa Suni.


Puhekupla 16: Pelastaako startup-ajattelu puolueet?

3.6.2016

Evan tuoreen pamfletin mukaan puolueiden kannattaa ottaa mallia startup-yrityksistä. Pötyä, sanoo puoluetutkija Rauli Mickelsson Puhekuplassa. Mutta jotain puolueiden kannattaa tehdä, sillä niiden rooli yhteiskunnassa on kaventunut. Ja ehkä yritysten kannattaisikin ottaa mallia puolueilta. Kommentoi jaksoa Twitterissä tunnisteella #puhekupla.


Puhekupla 15: Kuka olisi vihrein puheenjohtaja kokoomukselle ja vasemmistoliitolle?

26.5.2016

Kuka olisi vihrein puheenjohtaja kokoomukselle ja vasemmistoliitolle? Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen perkaa poliittisten kilpailijoiden linjaa ja imagoa erikoispitkässä jaksossa yhdessä Vihreän Langan Riikka Suomisen ja Annakaisa Sunin kanssa. Toteamme, että Elina Lepomäki on rehellisin kokoomuksen pj-ehdokas ja kysymme, mikä erottaa Li Anderssonin vihreistä. Retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro pohtii, miksi Aino-Kaisa Pekonen pyytää anteeksi kampanjaansa (retoriikkaosio kohdassa 42.00). Oletko sinäkin aina lausunut rkp:n puheenjohtajaehdokkaiden nimet väärin? Ääntämisoppia kohdassa 53.00!


Sivut


Viite