Ohra-mantelijuoma
16.11.2009 12.30
Saara Törmä
Horchata, eli ohra-kaurajuoma on atsteekkien vanha herkku, joka muistuttaa kylmää kaakaota.
- 5 suikaletta luomusitruunan tai limetin kuorta
- 1 dl rikottuja ohrasuurimoita
- 100 g (1 ½ dl) kuorittuja manteleita
- ½ tl kanelia
- 5 dl kiehautettua vettä
- 5 dl kylmää vettä
- 1 dl sokeria tai hedelmäsokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
Lisäksi
- noin 5 dl kylmää maitoa tai kasvismaitoa
- jääpaloja
- Aloita juoman teko edellisenä iltana. Pese sitruuna tai limetti. Viillä kuoresta suikaleita esim. kuorimaveitsellä. Vältä valkoista kitkerää osaa kuoren alla.
- Mittaa kulhoon ohrasuurimot, mantelit, kuorisuikaleet ja kaneli. Kaada päälle kuuma vesi.
- Peitä kulho ja nosta esim. parvekkelle jäähtymään. Anna tekeytyä kylmässä yön yli.
- Hienonna seos mahdollisimman tasaiseksi sauvasekoittajalla tai monitoimikoneessa.
- Lisää kylmä vesi ja jatka hienontamista hetki.
- Valuta juoma tiheän metallilävikön läpi. Kaavi lävikköä lusikalla, jos ja kun se tukkeutuu.
- Kippaa mäski pois tai talteen, huuhtele lävikkö ja valuta juoma lävikön läpi toistamiseen.
- Sekoita juoman joukkoon sokeri ja vaniljasokeri.
- Nauti horchataa sekoittamalla laseihin ohrajuomaa, maitoa tai kasvismaitoa ja jääpaloja.
Meksikossa horchata tehdään tavallisesti riisistä, mutta ohra ei ole tavaton raaka-aine. Käytä juoman teosta jäävä ohra-manteliseos pannukakkuun.