Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Teknologia pelastaa

4.2.2009 16.40

Noora Jussila

Svuush! Vessanpönttöön ryöppyää vettä. Suomalainen kuluttaa vessakäynteihinsä noin 35 litraa vuorokaudessa. Vettä säästävien pönttöjen ansiosta tämäkin määrä on mahdollista saada vähenemään.

Ison ja pienen huuhtelun painikkeilla varustettu pönttö on jo vanha keksintö. Uudet energia- ja resurssitehokkuusihanteet innostavat uusien keksintöjen tekemiseen.

Pöyryn Petri Vasara kertoo esimerkiksi nähneensä vettä säästävän pesukoneen ja vessan yhdistelmän. Pesukone on vessanpöntön yläpuolella ja kerää huuhteluvedet säiliöön, josta ne käytetään vessan huuhteluun. Keksintö säästää myös tilaa.

”Se on tyylikäs esimerkki siitä, että mietitään samalla tilaa ja veden käyttämistä hyödyksi. Ratkaisu ei oikeastaan sisällä mitään uutta teknologiaa, vaan uuden tavan yhdistää teknologiaa”, Vasara sanoo.

”Aika moni asia saataisiin toimimaan paremmin esimerkiksi yhdistelemällä uudella tavalla. Maailma on niin täynnä teknologioita, että todennäköisesti suurin osa tarvittavista teknologioista on jo olemassa.”

 

Vesiongelmia voidaan lähteä ratkomaan myös pienillä tavoilla. Köyhät ja kuivuudelle alttiit alueet voivat löytää ratkaisuja yksinkertaisillakin keinoilla. Esimerkiksi Life Straw – pilli, joka puhdistaa vettä juotaessa – tuo tilapäisen ratkaisun joillekin alueille.

Pöyryssä on pohdittu Global Village Upgrade -systeemiä, jossa yhdistelmällä aurinkoenergiaa ja biomassaa saataisiin tuotettua energiaa Afrikan kylille. Vasaran mukaan noin 400 wattia riittäisi vesipumppuun ja vedenpuhdistimeen.

”Tämä voisi olla jonkinlainen ratkaisu paikkoihin, joissa puhtaan veden puute on armoton. Jos saataisiin energiaa veden puhdistukseen auringosta tai risuista ympäriltä, se muuttaisi kuviota valtavasti.”

Kaikissa paikoissa pienet paikalliset ratkaisut eivät tietenkään toimi. Esimerkiksi Kiinan pohjavesiongelmia ne eivät ratkaise.


Lisää aiheesta:



Viite