Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Translain ajaja. Susanna Huovisen mukaan translain muutos on nyt hallituspuolueiden pomojen käsissä.

Translain ajaja. Susanna Huovisen mukaan translain muutos on nyt hallituspuolueiden pomojen käsissä.

Huovinen vastaa Räsäsen uhkaukseen: Translaki on ihmisoikeusasia

11.12.2014 14.29

Kati Pietarinen

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) pitää erittäin valitettavana sitä, että sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mukaan kristilliset eivät aio hyväksyä niin sanotun translain viemistä eduskuntaan. Räsänen kertoi kannastaan Ylen haastattelussa, jossa hän sanoi translaki- ja äitiyslakiesitysten eteenpäin viemisen vaarantavan hallitussovun.

Molemmista lakiesityksistä on ministeriöiden tekemät lakiesitykset valmiina ja niistä on käyty lausuntokierrokset. Huovisen mukaan translakimuutoksen ajaminen on nyt hallituspuolueiden puheenjohtajien vastuulla. Äitiyslakiuudistuksessa vetovastuussa oleva oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) taas sanoi, että lakimuutos pyritään viemään eduskuntaan vielä tällä hallituskaudella.

Huovinen sanoo, että hänen alaisuudessaan Sosiaali- ja terveysministeriössä translakiin suunnitellut muutokset perustuvat kesken hallituskauden vuonna 2012 tulleeseen Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muiznieksin huomautukseen. Lakihanke juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoista poistaisi nykyiset lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimukset.

”Ministerinä en voi ihan viitata kintaallakaan tällaiselle huomautukselle. Nämä eivät ole mitään vähäpätöisiä asioita. Ne koskevat pientä ihmisjoukkoa, mutta heille nämä kysymykset ovat todella tärkeitä”, Huovinen sanoi Vihreälle Langalle torstaina.

”Suomi on sitoutunut erilaisiin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Olisi aika kummallista, jos hallitus ei toimisi niiden linjausten perusteella, joita itse olemme näihin sopimuksiin hyväksyneet. Pidän tietenkin valitettavana, jos ministeri Räsänen on sitä mieltä, että tällainen ihmisoikeuksiin liittyvä asia tulee hallitusohjelman ohi. ”

Huovinen painottaa, että lakimuutos koskee vain niitä aiheita, joista Suomi on saanut ihmisoikeusvaltuutetulta huomautuksen. Suomalaiset ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat lisäksi vaatineet, että sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen ehdoista poistettaisiin 18-vuoden ikä sekä lääketieteellinen selvitys. Sosiaali- ja terveysministeriön syksyllä lausuntokierrokselle lähettämä lakiesitys ei sisällä näitä vaatimuksia.

Mitä ministeri Huovinen aikoo tässä tilanteessa tehdä?

”Minun puoleltani laki on annettavissa vielä tällä hallituskaudella. Nyt se on hallituspuolueiden puheenjohtajien pöydällä.”

Antavatko sosialidemokraatit kristillisdemokraattien kaataa esityksen?

”Siihen on vaikea ottaa tässä vaiheessa kantaa. Tiedän, että niin kokoomuksen eduskuntaryhmässä kuin meilläkin on kansanedustajia, jotka kannattavat tätä muutosta. On vaikea ennakoida, minkälainen keskustelu puheenjohtajien pöydässä syntyy.”

Ylen uutisen mukaan kristillisdemokraatit pitävät hallitussovun vaarantavana esityksenä translain lisäksi myös äitiyslakia. Se takaisi lapsen synnyttäneen äidin naispuoliselle kumppanille oikeuden äitiyden vahvistamisesta silloin, kun lapsi on hankittu yhteisesti hedelmöityshoitojen avulla. Äitiyslakiesitystä valmistellaan oikeusministeriössä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kommentoi Vihreälle Langalle, että äitiyslakiesityksen lausuntoja käydään parhaillaan läpi oikeusministeriössä.

"Jatkovalmistelut ja viimeistelyt käydään nopealla aikataululla ja tarkoituksena olisi että esitys saatetaan tammikuussa eduskuntaan.”

Henrikssonin mukaan eduskunnan lakivaliokunta on tietoinen aikataulusta ja tarkoituksena on, että istuva eduskunta ehtii esityksen käsitellä.

"Hallituksessa on muutama esitys, josta ei vielä ole yksimielisyyttä, mutta toivon, että äitiyslain antamisesta päästään yhteisymmärrykseen. Sehän liittyy tiiviisti isyyslain uudistukseen", ministeri Henriksson kommentoi.

Juttuun korjattu Päivi Räsäsen titteliksi sisäministeri.

translaki  sukupuolivähemmistöt  seksuaalivähemmistöt  äitiyslaki 




Viite