Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Economist: Luonnonkatastrofit tulivat viime vuonna kalliimmiksi kuin koskaan

13.1.2012 10.44

Jukka Vahti

Hurrikaanit, maanjäristykset, tulvat ja muut luonnonkatastrofit tulivat vuonna 2011 maailmanlaajuisesti kalliimmiksi kuin koskaan, arvioi talouslehti Economist juuri ilmestyneessä numerossaan.

Syyksi lehti arvioi sen, että tuotanto ja ihmiset keskittyvät yhä enemmän katastrofeille alttiiden kehittyvien maiden kaupunkeihin. Lisääntyvä infrastruktuuri tekee tuhoista kalliimpia.

Vakuutusyhtiö Munich Re arvioi, että suurimpien katastrofien yhteenlaskettu hinta oli viime vuonna peräti 378 miljardia dollaria.

Samaan aikaan globaalit hankintaketjut tekevät maailmantaloudesta haavoittuvamman yksittäisten alueiden katastrofeille.

Esimerkeiksi kalliista katastrofeista lehti nostaa Japanin ja Uuden-Seelannin maanjäristykset, Thaimaan ja Australian tulvat ja Amerikan tornadot.

Lehti arvioi, että kehityksen myönteiseksi, koska köyhempiin maihin verrattuna "rikkaammat yhteiskunnat menettävät katastrofeissa enemmän omaisuutta, ne myös pystyvät suojelemaan ihmisiä paremmin".

Lehden arvion mukaan tästä kertoo se, että vaikka katastrofit ovat tulleet entistä kalliimmiksi, uhrien lukumäärä ei ole kasvanut maailman väestönkasvusta huolimatta.




Viite