Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ihmisoikeuksien edistäminen

30.1.2012 11.03

Jukka Vahti

Pystyisi ja haluaisi nostaa ihmisoikeuskysymykset esille, vaikka se vaikeuttaisi kauppapolitiikkaa esimerkiksi Kiinassa tai Venäjällä.

"Molemmat ehdokkaat olivat Helsingin Sanomien presidentinvaalikoneessa sitä mieltä, että presidentin tulee ottaa ihmisoikeuskysymykset esille vieraillessaan maissa, joissa ihmisoikeuksia loukataan jatkuvasti. Ylen presidentinvaalikoneessa Haavisto oli täysin samaa mieltä sen kanssa, että presidentin tulee vaatia nykyistä tiukemmin Kiinalta ihmisoikeuksien kunnioittamista. Niinistö taas oli jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa, eikä nähnyt tarpeelliseksi kiristää Halosen omaksumaa linjaa - vaikka Halosen linja ei ole johtanut mainittaviin tuloksiin. Venäjä-suhteisiin liittyen Haavisto kannatti Kepan eduskuntavaalien 2011 ulkopoliittisessa vaalikoneessa sitä, että Suomen tulee tuoda ihmisoikeudet vahvemmin esiin maiden välisissä suhteissa."

Haavisto: 9+

Niinistö: 8-

On kiinnostunut kehy-politiikasta ja pystyisi nostamaan Suomen profiilia modernin kehitysyhteistyön tekijänä ja edistäjänä

"Haavistolla on paremmat näytöt kehityspolitiikan saralla. Hän on tuonut kehitysyhteistyömäärärahojen lisäksi esille myös kehitysyhteistyön laatuun liittyviä asioita (esimerikiksi Kepan eduskuntavaalien 2011 ulkopoliittisessa vaalikoneessa). Myös Niinistö on kannattanut kehitysmäärärahojen nostoa esim. Turun Sanomien presidentinvaalikoneessa, jossa hän oli osittain samaa mieltä kehitysyhteistyömäärärahojen korottamistarpeesta."

Haavisto: 9

Niinistö: 9-

Parantaisi Suomen asemaa aktiivisena kansainvälisten konfliktien välittäjänä.

"Niinistön kannat Suomen tekemään rauhanvälitystyöhön eivät ole Kepan tiedossa, joten emme osaa vertailla ehdokkaita."

Kehittäisi presidentti-instituutiota niin, että ihmisoikeudet nousisivat entistä korkeammalle presidentin asialistalla.

"Kysymys on niin spekulatiivinen, että emme osaa arvioida. Osviittaa voi tietysti halutessaan hakea vastauksista kysymykseen numero yksi. "

Pisteet yhteensä:

Haavisto 18+, Niinistö 16,5

Arviot: Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo




Viite