Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Luvassa mediaseksikkäät kuntavaalit?

15.12.2011 13.45

Jukka Vahti

Kuntavaalit tulevat taas – ketä kiinnostaa?

Ensi syksynä ehkä useampia kuin koskaan, sillä lokakuussa 2012 pidettäviin vaaleihin liittyy tavallista enemmän jännitteitä.

Kuntavaalikamppailussa törmäyskurssilla olevia virtauksia ovat ainakin perussuomalaisten nousu, keskustan tuho ja hallituksen suunnittelema suuri kuntauudistus, jonka on peloteltu johtavan kuntien pakkoliitoksiin.
Samalla kuuden puolueen hallituksen yhtenäisyys joutuu tulikokeeseen, koska vaalien alla houkutus lipsua kuntauudistuksesta voi käydä ylivoimaiseksi.

Kuntavaaleissa äänestäjä voi vaikuttaa eniten arjessaan tuntuviin asioihin, kuten terveydenhoitoon ja kouluihin. Silti äänestysprosentti on jäänyt niissä huomattavasti matalammaksi kuin esimerkiksi presidentinvaaleissa, joissa vaikutetaan lähinnä, no, presidentinvalintaan.

Tammi-helmikuussa pidettävät presidentinvaalit säilyttänevät edelleen asemansa kansan suosituimpina vaaleina, mutta syksylläkin saatetaan nähdä totuttua korkeampia äänestysprosentteja. Tällä kertaa nimittäin puolueiden keskinäinen kiivas kilpailu ja kuntauudistuksen herättämät kuumat tunteet voivat lisätä vaalien yleistä mielenkiintoa.

”Kyllä voi sanoa, että näissä kuntavaaleissa tulee olemaan latausta tavallista enemmän. Yksi tekijä siihen on perussuomalaisten kannatus ja se, ettei tiedetä, miten se näissä vaaleissa kanavoituu”, sanoo kuntademokratiaa tutkinut Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.




Viite