Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mika Koskinen: Meno jatkuu samanlaisena

17.11.2011 14.23

Saija Räsänen

Juttua on muokattu 23.11.2011. Koskinen ei sanonut UPM:n hakkaavan sademetsää.

 

Red Forest Hotel -dokumentin tekijä Mika Koskisen mukaan Stora Enso ei kanna vastuuta Kiinan jättiprojektistaan.  

Jatkuuko dokumentissa näytetty väkivalta yhä samanlaisena?

"Jatkuu. Stora Enso on ilmoittanut tutkivansa väkivaltatapauksia ja käyvänsä ne läpi, mutta muutoksia ei ole tapahtunut. Viljelijöitä puolustanut asianajaja Yang on tällä hetkellä vankilassa."

Kenellä on perimmäinen vastuu dokumentissa kuvatuista viljelijöiden pahoinpitelyistä?

"Stora Enso on täysin vastuussa tapahtuneesta – projekti on käynnistetty heidän tarpeistaan käsin, eivätkä he välitä lieveilmiöistä, heille se on vain bisnestä. Väkivallan esiintulo on ikävää julkisuutta, joka yritetään torpata mahdollisimman pian.

Sama meno on jatkunut jo vuosia, eikä muutosta ole tapahtunut. He sanovat vain, että kauppoja on vaikea tehdä suoraan paikallisten kanssa, ja sen takia ne tehdään paikallishallinnon viranomaisten kanssa.

Monikansallisena yhtiönä Stora Enson pitäisi ottaa vastuu suurista hankkeistaan. Viranomaiset eivät ole Kiinassa niin koulutettuja kuin Suomessa ja heitä on helppo johdattaa harhaan esimerkiksi veroeduilla ja lupauksilla työpaikoista.

Ulkopuoliset eivät pysty valvomaan Stora Enson projekteja – plantaaseja pääsee kuvaamaan vain Stora Enson vieraana – joten yrityksen olisi otettava vastuu itselleen."

Uskotko Stora Enson muuttavan toimintaansa tulevaisuudessa?

"Toivotaan, että dokumenttini aiheuttama julkisuus pakottaa Stora Enson muuttamaan toimintaansa."

Mitä Stora Enson olisi tehtävä, jotta yrityksen toiminta muuttuisi vastuullisemmaksi?

"Aivan ensimmäisenä olisi varmistettava kaikin keinoin, että asianajaja Yang vapautetaan vankilasta, sillä hän on ensimmäinen ihminen, joka on tuonut väärinkäytöksiä julkisuuteen.

Paikallishallintoviranomaiset tekevät kaikkensa, jotta totuus ei paljastuisi edes Kiinan ylemmille viranomaisille, vaikka se juuri pitäisi paljastaa.

Stora Enson vastuulla on välillisesti ihmisten kuolemia ja hakkaamisia. Vanhat tapaukset pitäisi selvittää. Esimerkiksi dokumentissa kuvatussa pahoinpitelyssä sata mafiakaveria hyökkäsi kyläläisten kimppuun, ja vain neljä hakkaajaa pidätettiin. Miksi ylipäätään aloittaa hanke, jos ei ole resursseja ottaa siitä vastuuta?"

Stora Enso mainostaa olevansa ympäristöystävällinen yritys. Mitä tuumit tästä?

"Kampanja ekoystävällisyyden puolesta on harhaanjohtava."




Viite