Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nälänhätä helpottaa, mutta sodilta ei vältytä

15.12.2011 13.45

Laura Häkli

Tänä vuonna Afrikan sarvea riivannut nälkäkatastrofi saattaa helpottaa ensi vuonna, sillä syksyn sadekausi on alkanut tänä syksynä kutakuinkin ajallaan. Jos sää on suotuisa, vuoden ensimmäinen sato kypsyy tammikuussa ja ainakin viljelijät saavat varastoihinsa viljaa. Nälkää pakoon lähteneiden ja pakolaisleireillä asuvien tilanne sen sijaan on edelleen tukala.

YK:n laskelmien mukaan pelkästään Somaliassa ravinnon puute uhkaa 250 000 ihmisen henkeä, kun vielä heinä–elokuussa arvioitiin, että nälkään saattaa kuolla 750 000 ihmistä. Alueella käyneen suomalaistoimittajan Hannu Pesosen mukaan tilanne ei missään tapauksessa silti näytä valoisalta.

”Kuolonuhriarvioiden alentuminen johtuu muun muassa siitä, että suuri osa ihmisistä on jo kuollut nälkään. Kokonaiskuvaa Somalian nälänhädästä ei ole kellään, edes YK:lla.”

Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinenkään ei ennusta Somalialle ainakaan vielä ensi vuodeksi parempaa tulevaisuutta.

”Levottomuudet leviävät alueella. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja sanoakseen, että parin vuoden sisällä Somaliassa syttyy todennäköisesti taas uusi sisällissota.”




Viite