Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Meanos / Wikimedia Commons

Pihkassa. Tutkimuksen mukaan pihka on antimikrobista ainetta.Meanos / Wikimedia Commons

Pihkassa. Tutkimuksen mukaan pihka on antimikrobista ainetta.

Yllätystutkimus: pihka parantaa haavat nopeimmin

21.5.2013 13.36

Päivi Hujakka

Kuusen pihka voi tuhota sekä hankalia mikrobeja että sitkeitä sieniä.

Lääkäri Arno Sipposen väitöstutkimuksen mikrobiologiset tutkimukset osoittivat, että kuusen pihka, kymmenenprosenttinen pihkasalva ja puhdistettu hartsihappo ovat voimakkaasti ja laajakirjoisesti antimikrobisia. Pihka tehosi Sipposen tutkimuksessa hyvin muun muassa yleisimpiin kynsisientä aiheuttaviin silsasieniin sekä Candida albicans -hiivasieneen.

Sipposen väitöstutkimus käsittelee kuusen runkopihkan ja pihkasalvan antimikrobisia ominaisuuksia ja pihkasalvan tehoa, soveltuvuutta ja turvallisuutta haavanhoidossa.

Kansanlääkinnässä on jo vuosisatoja käytetty havupuun ja varsinkin kuusen pihkasta valmistettua salvaa haavoihin ja ihoinfektioihin.

Sipponen tutki pihkasalvan tehoa kahdessa potilastutkimuksessa. Ensimmäisessä oli mukana 22 vaikeahoitoisista painehaavoista kärsivää potilasta. Potilaat saivat pihkasalvahoitoa tai tavanomaista hoitoa. Pihkasalva oli tilastollisesti merkittävästi tehokkaampi kuin vertailuhoito. Pihkasalvaryhmässä yli 90 prosenttia haavoista parani kuuden kuukauden hoitojakson aikana. Vertailuryhmässä haavoista parani alle 40 prosenttia samassa ajassa.

”Kuusen pihkasta valmistettu salva on objektiivisesti arvioituna tehokas, halpa ja turvallinen hoito ihohaavoissa. Pihka ja kymmenprosenttinen pihkasalva sekä niiden sisältämät hartsihapot ovat laajakirjoisesti antimikrobisia, mutta salvan haavojen paranemista nopeuttavan vaikutuksen täytyy johtua potilastutkimusten perusteella pihkan positiivisesta vaikutuksesta haavan paranemista ohjaaviin mekanismeihin, ei pelkästä pihkan antimikrobisesta ominaisuudesta”, Sipponen summaa tutkimuksen tuloksia Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Potilastutkimuksiin osallistuneista 45 potilaasta yksi sai allergisen reaktion. Tämä oli ainoa tutkimuksessa ilmennyt haittavaikutus.

pihka  lääketiede  kansanlääketiede 




Viite