Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ympäristö on yhä useamman kriisin syy ja ratkaisun avain

9.6.2009 15.14

Anu-Elina Lehti

Ympäristökysymykset ovat entistä tärkeämmässä roolissa, kun maailman konfliktialueilla neuvotellaan rauhasta, sanoi YK:n ympäristöohjelman Unepin pääjohtaja Achim Steiner Helsingissä Ulkopoliittisen instituutin Ympäristö ja turvallisuus -seminaarissa.

Vielä kymmenen vuotta sitten ympäristöasioiden käsittelyä konfliktien neuvottelupöydissä pidettiin ajan haaskauksena.

Nykyisin tunnustetaan, että taistelu luonnonvarojen herruudesta on osa lähes kaikkia maailman konflikteja.

”Tulevaisuudessa yli 60 prosenttia YK:n työstä tulee olemaan neuvottelua siitä, miten luonnonvaroja jaetaan oikeudenmukaisesti”, Steiner sanoi.

Ympäristöasiat voivat olla avain rauhanomaisiin neuvotteluihin. Esimerkiksi vedenpuutteesta kärsivät maat on Steinerin mukaan helpompi saada saman pöydän ääreen, jos konfliktin sijaan keskustellaan ympäristön tilan parantamisesta.

Seminaarissa puhuneen kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr) mielestä konfliktien eri osapuolten kannattaa lopettaa syyttely ja tunnustaa tosiasiat. Palestiinalaisalueilla vierailleen Haaviston mukaan veden puutteesta ja sen likaisuudesta ei voi syyttää yksin Israelia.

”Palestiinalaisten jätehuolto ei ole kunnossa, ja iso osa vedestä menee hukkaan vuotavista putkista. Syyttelyyn ei kannata käyttää energiaa, sillä molemmat osapuolet ovat syyllisiä”, Haavisto sanoi.


Lisää aiheesta:



Viite