Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Tavoitteena terapiatakuu. Apua mielenterveysongelmiin hakevan pitäisi saada sitä kuukauden sisään, sanoo Alviina Alametsä.Iiro Törmä

Tavoitteena terapiatakuu. Apua mielenterveysongelmiin hakevan pitäisi saada sitä kuukauden sisään, sanoo Alviina Alametsä.

Jokelan tragedia herätti huolen mielenterveyspalveluista – nyt Alviina Alametsä haluaa eduskuntaan tekemään parannuksia

23.1.2019 10.11

Sammeli Heikkinen

mielenterveyspalvelut eivät ole Suomessa riittävät. Siksi Alviina Alametsä päätti pyrkiä itse eduskuntaan muuttamaan parantamaan tilannetta.

26-vuotias Alametsä on vihreä kaupunginvaltuutettu Helsingissä ja Mielenterveyspoolin projektipäällikkö.

”Suomessa on paljon korjattavaa. Nykyinen hallituspolitiikka on kylmää ja kovaa. Mielenterveyspalvelut on saatava parempaan kuntoon, nyt puolet mielenterveyden häiriöistä kärsivistä ei saa tarvitsemaansa hoitoa”, Alametsä perustelee eduskuntavaaliehdokkuuttaan.

Mielenterveyden edistämisen lisäksi Alametsä haluaa edistää perustulon käyttöönottoa ja pyrkiä torjumaan ilmastokriisiä.

”On muitakin asioita, kuten vihreiden lupaama koulutusleikkausten peruminen ja miljardipanostus koulutukseen. Olen toiminut Pekka Haaviston avustajana ja työskennellyt Crisis Management Initiativessa, joten myös turvallisuuspolitiikka ja rauhanvälitysdiplomatia ovat asioita, joita haluan edistää.”


Mielenterveystyöstä
Alametsä kiinnostui sen jälkeen, kun hän itse joutui kärsimään mielenterveyden häiriöistä teini-iässä. Alametsä oli yhdeksännellä luokalla Jokelan koulukeskuksessa, kun siellä sattuneessa kouluammunnassa kuoli yhdeksän ihmistä.

Yksi uhreista oli Alametsän ystävä.

”Kun mielenterveyspalvelut eivät ole parantuneet riittävästi siitä kuluneen yli kymmenen vuoden aikana, päätin että on yritettävä muuttaa itse, vihreän politiikan kautta.”

Alametsän mukaan yhdenkin hallituskauden aikana ehtisi tehdä paljon. Hän on valmistelemassa Mielenterveyspoolin kautta kansalaisaloitekampanjaa terapiatakuusta. Sillä taattaisiin, että apua hakeva pääsisi hoitoon kuukauden sisällä.

Alametsä myös haluaisi, että esimerkiksi eduskunnan päätösten mielenterveysvaikutuksista tehtäisiin arvio.

”Arvio pitäisi tehdä esimerkiksi sosiaaliturvaa uudistettaessa. OECD viimevuotisen raportin perusteella masennuksen ja köyhyyden yhteys on Suomessa selvin kaikista Euroopan maista.”


Alametsä haluaisi kouluun oppilashuoltoon lisää henkilökuntaa ja nykyistä parempaa ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä.

Ilmastonmuutos rasittaa henkisesti etenkin nuoria, joista jopa 80 prosenttia kertoo kokeneensa ilmasto- tai ympäristöahdistusta.

”Olisi tärkeää saada ihmisille tunne, että maailmantuskaa voi peitota toiminnalla. Itselleni paras lääke on ollut, että on lähtenyt mukaan vaikuttamaan. Jos ihminen voi hyvin henkisesti, hänellä on parempi mahdollisuus tehdä ekologisesti kestäviä valintoja.”


Helsingin vihreiden listalla on nyt 17 ehdokasta 22:sta. Nykyisistä kansanedustajista jatkokaudelle Helsingistä pyrkivät Outi Alanko-Kahiluoto, Emma Kari ja Ozan Yanar.

Lisäksi ehdolla ovat esimerkiksi vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mari Holopainen.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ei ole vielä kertonut, lähteekö hän ehdolle Helsingistä.

Alametsä kehuu kovaa ehdokaslistaa.

”Uskon vaalivoittoon ja toivon, että saamme Helsingistä seitsemän paikkaa.”

Kovat ehdokkaat ovat tietenkin myös kovia kilpailijoita.

”Minähän en ole vielä ollut mukana vaalikampanjoinnissa. Mutta aiempia vaaleja on tehty hyvällä yhteishengellä, yhteiseen pottiin. Itselläni päätavoite ei ole vain oma läpipääsy, vaan se, että omille arvoille ja ajatukselle kerätään ääniä.

Vihreät haluaa, että Suomi on hiilineutraali 2030. Mitä muuta Suomen pitää  tuolloin olla?

”Ainakin suomalaisten terveyserojen pitäisi kaventua. Nyt suomalaisista puolet kokee mielenterveyden häiriön jossain kohdassa elämäänsä. Myös koulutuksen eriytyminen pitää kääntää. Ja Suomi voisi palata aidosti rauhanvälittämisen suurvallaksi. Se olisi myös ilmastotyötä.”

Mikä on tärkein henkilökohtainen valinta, jonka olet tehnyt ilmastonmuutoksen vuoksi?

”Olen vähentänyt lomalentämisen tosi vähiin, työssä lennän edelleen. Olen aina haaveillut Vietnamissa käymisestä, mutta olen päättänyt mennä sinne vain, jos sinne pääsee Siperian radan kautta.”

eduskuntavaalit  Vihreät  Helsinki  mielenterveys 




Viite