Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhekupla

Puhekupla on Vihreän Langan podcast politiikasta. Voit seurata sitä Soundcloudissa, TuneInissa, iTunesissa tai RSS-syötteen kautta.


Miten ilmastokriisin pitäisi näkyä jounalismissa?

28.10.2019

Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola keskustelivat vuosi sitten käynnistyneen #entäsilmasto-kampanjan etenemisestä ja median ilmastouutisoinnin tilasta Helsingin Kirjamessuilla 25. lokakuuta 2019.


Millaista on europarlamentin arki, Ville Niinistö?

24.10.2019

Puhekupla tapasi europarlamentaarikko Ville Niinistön parlamentin istuntoviikolla Strasbourgissa. Millaista on mepin valta? Miten Euroopan vihreät eroaa Suomen vihreistä? Millaisen komission Eurooppa saa? Kirittääkö jatkossa Suomi EU:ta ilmastopolitiikassa?


Kulutuksen ilmastovaikutukset, Timmermans ja kauramaitokohu

9.10.2019

Miksi kulutusvalintojen ilmastovaikutuksista on niin vähän tietoa? Millaisen ilmastokomissaarin EU saa Frans Timmermansista? Mistä sai alkunsa perätön väite, jonka mukaan kauramaidossa on palmuöljyä? Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Urheilua ja politiikkaa

3.10.2019

Syksyn ensimmäinen lehti on saatu painoon ja sen innoittamana toimitus puhuu urheilun ja politiikan suhteesta. Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Ilmastoraportti, talouskasvu, keskustatunneli ja demokratia

26.9.2019

Toimitus pui IPCC:n tuoretta meriraporttia, pohtii talouskasvua, puhuu keskustatunnelista, kasvisruuasta ja demokratiasta. Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Keskustan vaikeudet ja hiilinieluista puhumisen vaikeus

5.9.2019

Gallup-alamäessä liukuva keskusta valitsee puheenjohtajan Kouvolassa. Toimitus pohtii myös, miksi hiilinieluista on niin vaikea saada kunnollista otetta tai keskustelua. Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Ilmastoahdistusta ja puunhalailua

29.8.2019

Hyviä uutisia merikotkasta, huonoja uutisia Amazonilta. Toimitus pohtii myös ilmastoahdistusta ja puunhalaamista. Äänessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Myytti naudanlihasta, nelipäiväinen työviikko ja vihreä urheilupomo

21.8.2019

Haastattelussa maailman keilailuliiton johtoon pyrkivä Perttu Jussila, joka on myös Pirkanmaan vihreiden puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen. Toimitus puhuu naudanlihan ilmastovaikutuksista ja nelipäiväisestä työviikosta. Mukana toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Pitkä kevät on takana – mitä jäi mieleen?

20.6.2019

Päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola muistelevat pitkän kevään avaintapahtumia ja puhuvat muun muassa perussuomalaisista, luonnon monimuotoisuudesta ja viinarallista.


Hallitusohjelman isoin muutos ilmastopolitiikalle

13.6.2019

Miksi Suomen päästöt kasvavat, vaikka ilmastopolitiikan pitäisi olla Euroopan parhaiden joukossa? Ilmastotoimittaja Lasse Leipola ja päätoimittaja Riikka Suominen keskustelevat siitä, mikä Suomen ilmastopolitiikassa muuttuu uuden hallitusohjelman myötä. "Meidän pitää luopua luksuksesta. Se on joko luksus tai ilmasto ja elonkirjo, molempia me ei saada", sanoo ympäristöjohtamisen professori Lassi Linnanen.


”Eurovaalien kiinnostavimpia juttuja on liikkeiden paluu politiikkaan”

21.5.2019

Ilmastonmuutos on noussut eurooppalaisten neljänneksi tärkeimmäksi vaalikysymykseksi, suomalaisten keskuudessa se on tärkein. Maaliskuussa yli miloona nuorta marssi ilmaston puolesta ympäri Eurooppaa. ”Se on selvästi asettanut agendaa politiikalle. On kiinnostava nähdä, kuinka monen aktivismi jatkuu kaduilta äänestysuurnille”, sanoo Euroopan vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Katri Ylinen. ”Eurovaalien kiinnostavimpia juttuja on liikkeiden paluu politiikkaan. Ilmastonmuutos on yksi asia. Siihen kulminoituu moni syvempi poliittinen jako. Ilmastonmuutos on keskeinen kiistakappale laitaoikeiston ja liberaalin demokratian välillä”, sanoo Euroopan vihreiden valtuuskunnassa istuva sosiologi Tuomas Viskari. Tilanne on hyödyttänyt vihreitä. Puolueen kannatus on noussut monissa Pohjois- ja Keski-Euroopan maissa. Puhekuplassa mukana myös Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen


Antero Vartia ja Compensate

8.5.2019

Päätoimittaja Riikka Suominen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola vierailevat päästöhyvityksiä tarjoavassa Compensate-säätiössä selvittämässä, onko helpolta tuntuva ratkaisu pelkkää anekauppaa. Kysymyksiin vastaa säätiön perustanut vihreiden ex-kansanedustaja Antero Vartia.


EU-vaalien vaaliasetelmat ja kampanjoinnin tärkein lause

2.5.2019

On reilut kolme viikkoa jäljellä eurovaaleihin. Europodissa puhutaan siitä, miksi on oikein hakea sekä eduskuntavaaleihin että eurovaaleihin. "Vihreiden näkökulmasta ei ole koskaan käyty yhtä jännittäviä eurovaaleja", sanoo Markus Drake ja kertoo, millä keinoilla vihreät voittavat vaalit, ja mitä voittaminen tässä tilanteessa tarkoittaa. Europodia tekee Markus Drake, joka on Vihreiden puoluehallituksen jäsen ja Brysselin Vihreiden puheenjohtaja,


Monta tapaa hillitä ilmastonmuutosta

25.4.2019

Päätoimittaja Riikka Suominen ja tutkija Saara Tamminen keskustelevat Sitran esittämästä vihreästä verouudistuksesta. Toimitus pohtii Antero Vartian perustamaa Compensatea ja ruotsalaista We Don't Have Time palvelua, joka haluaa olla ilmastoasioiden Facebook.


Vihreiden historiallinen vaalitulos, perinteisten puolueiden valtakausi ohi

16.4.2019

Vihreiden vaalitulos oli historiallinen: 100 000 ääntä enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa ja viisi uutta kansanedustajaa. Voitto ei silti aiheuttanut vihreissä hurmosta. Eduskuntavaalien tulos oli samanlainen, joita Euroopassa nähty viime vuosina useita. Perinteiset puolueet sulavat ja laidat, vihreät ja vasemmisto ja laitaoikeisto, vahvistuvat. Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ei yllättynyt perusssuomalaisten vaalituloksesta. "Ne syyt, jotka ovat johtaneet modernin oikeistopopulismin nousuun eivät ole kadonneet mihinkään", hän sanoo. Vaalitulosta ja tilannetta hallitusneuvotteluihin analysoivat puoluesihteeri Lasse Miettinen ja Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen.


Mistä näissä vaaleissa olisi pitänyt puhua enemmän?

11.4.2019

Nämä vaalit olivat ilmastovaalit, mutta toimitus pohtii, mitkä aiheet jäivät liian vähälle huomiolle? Vihreiden ehdokkaat Outi Alanko-Kahiluoto ja Reetta Vanhanen kertovat, mitä äänestäjät kyselevät sotesta. Toimituksesta jaksossa mukana päätoimittaja Riikka Suominen sekä toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.


Näinkö vaaleissa käy?

4.4.2019

Miten eduskuntavaaleissa käy? Toimitus käy läpi kaikki vaalipiirit ja kertoo, millaista tulosta Vihreän Langan analyysit missäkin ennakoivat. Äänessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen sekä toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.


Uhkaako vaalihäiriköinti demokratiaa?

29.3.2019

Perussuomalaiset nousivat Ylen gallupissa. Vihreät ehdokkaat ovat kokeneet häirintää verkossa. Salaliittoteoriat ovat oikeistopopulistien uusi vaikutuskeino. Äänessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Maata pitkin Brysseliin, hömötiaisen kriisi ja ilmastovaalit

21.3.2019

Miten sujuu työmatka Brysseliin ilman lentokonetta? Arvio luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä sai toimituksen tolaltaan. Uusi HS-gallup povaa kovaa kisaa ilmastovaalien kolmossijasta, mutta onko keskusta vai kokoomus ilmastolle parempi hallituspuolue? Äänessä päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Mitä koululakosta ilmastonmuutosta vastaan voisi tulla?

14.3.2019

Markus Drake pohtii Europodissa, mistä koululaisten ilmastolakkoilu versoo ja millaiseksi se voisi kehittyä.


Ilmastolle paras hallituspohja

7.3.2019

Toimittajat Lasse Leipola, Jenni Leukumaavaara ja Vesa Sisättö puivat Ylen tuoretta gallupia ja ensimmäisenä auenneita vaalikoneita. Jakson varsinaisena aiheena pohdinta siitä, mikä olisi ilmaston kannalta paras mahdollinen ja kannatuslukujen valossa realistinen hallituspohja. Jaksossa myös oikaisu edellisen jakson arvioon Tallinnan-risteilyn päästöistä: korjatun laskelman mukaan päästöt ovat 149 grammaa per matkustajakilometri eikä 74 grammaa kuten edellisessä jaksossa sanottiin.


Laivojen päästöt, ilmastovaalit ja hiilineutraali Suomi

28.2.2019

Päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola pohtivat muun muassa, syövätkö laivamatkustamisen päästöt maata pitkin matkustamisen hyödyn. Muina aiheina järjestöjen Korvaamaton-ilmastovaalikampanja sekä selvitys pitkän aikavälin päästökehityksestä.


Professori: Monimuotoisuus on vaarassa. Rakentaja on velvoitettava korvaamaan aiheuttamansa haitta.

18.2.2019

Ihmiset tuntee ahdistusta ja pahaa mieltä, kun lähelläkuoritaan tai ojitetaan suo tai hakataan metsää. ”Se tuntuu väärältä ja ikävältä, kun siihen ei voi vaikuttaa. On sallittua, että omistaja kaataa metsänsä”, sanoo ekologian professori Janne Kotiaho ”Helsingin keskustassa luonnon jatkuva tuhoaminen on piilossa. siksi annamme sen tapahtua.” Kotiaho itse muistaa vieläkin lukioajaltaan 1990-luvulta jättiläismäisen pajun Helsingistä. ”Vieläkin kun kuljenl Lasipalatsin vierestä, mietin, että olipa mahtava paju. On minulle henkilökohtainen menetys että puu kaadettiin.” Mutta luonnon hävittäminen on isompi uhka kuin henkilökohtainen menetys. ”Ihminen heikentää rakentamisvimmassaan elinympäristöjä ja jos emme hyvitä sitä luonnolle, niin tuhoamme maapallon”, sanoo Kotiaho. Hän vaatii että Suomen on alettava noudattaa sitoutumustaan monimuotoisuuden suojeluun. Hallitus on sitoutunut ennallistamaan 15 prosenttia heikentyneistä elinympäristöistä ensi vuoteen mennessä. ”Tuskin prosenttiakaan on ennallistettu emmekä ole käynnistäneet edes ohjelmaa, jotta tavoitteeseen päästäisiin”, sanoo Kotiaho Puhekuplassa. Riikka Suominen haastattelee.


"Koululakot ovat ilmastoliikkeen kiinnostavin juttu”

18.2.2019

”Nuorten ilmastolakot on kansanliike, joka nostaa ilmaston vaalikysymykseksi", sanoo kehitysjärjestö Fingon asiantuntija Jonas Biström. Hän toivoo näkevänsä, että ennen vaaleja puolet Suomen koululaisista ja opiskelijoista menee päiväksi ilmastolakkoon. Se pakottaisi ilmaston isoksi vaalikysymykseksi. Bisröm kertoo myös, mitä aikuiset voivat tehdä ilmastovaalien eteen ja mitä ääänestäjän pitäisi vaalien alla ehdokkailta kysyä. På slutet berättat Biström om hur klimatdebatten ser ut i Svensk-Finland. Haastattelijana Riikka Suominen


Perustulon tulevaisuus ja ilmastonmuutoksesta puhuminen

8.2.2019

Toimitus pohtii perustulokokeilun ensimmäisiä tuloksia ja puolueiden näkemyksiä perustulon tulevaisuudesta. Vaaliosiossa pikakatsaus tuoreimpiin kannatuslukemiin. Lopuksi päätoimittaja Riikka Suominen kysyy ympäristötutkija Panu Pihkalalta, miten ilmastonmuutoksesta voi puhua olematta ilonpilaaja.


Ilmastovaalit ja verotus

1.2.2019

Ilmastovaalit ja verotus by Vihreä Lanka


Ilmastovaalit ja verotus

1.2.2019

Näkyykö ilmasto lopulta myös vaalitenteissä? Entä mitä pitää verottaa, kysymme vihreiden kansanedustaja Ozan Yanarilta.


Mitä tapoja vihreiden kokoisella puolueella on saada aikaan iso muutos?

28.1.2019

Vihreät ovat kasvattaneet kannatustaan Euroopassa ja kannatus liikkuu tällä hetkellä noin 7-8 prosentissa. Keväällä valittavassa uudessa Europarlamentissa pienempien ryhmien, kuten vihreiden vaikutusmahdollisuudet kasvavat. Tähän saakka parlamentin isot ryhmät eli keskustaoikeistolainen EPP, sosiaalidemokraatit ja liberaali Alde ovat hallinneet koaliitiossa. Nyt isojen valta näyttäisi pienenevän. Europodissa Brysselin vihreiden puheenjohtaja Markus Drake pohtii, mitä tapoja vihreiden kokoisella puolueella on ajaa muutosta. Mitä reilun seitsemän prosentin kannatuksella voi saavuttaa ja miten? Esimerkkinä toimii Katalonian vihreät, joka on vaatimattomallakin vaalikannatuksella onnistunut muuttamaan koko Espanjan poliittista tilannetta. Olisiko heidän toimintatavastaan esimerkkiä Suomenkin vihreille?


Miten matkailun lentonormi puretaan?

17.1.2019

”Lentämisen tilalle pitää tarjota positiivinen vaihtoehto”, sanoo vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen. Ekologisen matkustamisen pitää olla kiva kokemus. Tällä hetkellä lentonormi läpäiseee valkokaulustyöelämän ja politiikan. Liikanen on huomannut sen maakuntapolitiikassa. "Teemme porukalla ulkomaanmatkoja lentäen, eikä ryhmämatkoilla voi ilmoittaa, ettei lennä.” Lentomatkojen vaihtoehtoja on esillä viikonloppuna järjestettävillä Maata pitkin -matkamessuilla. Yksi messujen järjestäjistä on Tea Tönnov. Hänen mukaansa tärkeää olisi kulttuurinen muutos. ”Keskitytään matkantekoon eikä vain perillä olemiseen. Maata pitkin matkustaessa kannattaa hyödyntää mahdollisuus pysähdyksiin, eikä ajatella, että on vaan yhdessä paikassa perillä ja kaikki muu on tuskaa”, Tönnov sanoo. Podcastissa myös Interrail-asiantuntija Pekka Haaviston kokemuksia. Haastattelijana Riikka Suominen.


Urheilijan eettinen vastuu, suomalainen viinakulttuuri ja ilmastovaalit

10.1.2019

Toimitus pohtii, kenen pitää kantaa vastuu urheilun etiikassa. Pitäisikö Qatarin harjoitusleiristä kieltäytyneen Riku Riskin jättää väliin myös MM-kisat, jos mahdollisuus aukeaa? Ani Kellomäen kirja innosti toimituksen pohtimaan suomalaisten alkoholisuhdetta. Vieraana eduskuntavaaleihin ehdolle lähtenyt ilmastotutkija Atte Harjanne.


Mitä tapahtuu vuonna 2019?

3.1.2019

Mitä vuosi 2019 tuo tullessaan? Ainakin kahdet vaalit, Brexit ja ekologiset kompensaatiot puhuttavat lähitulevaisuutta pohtivaa toimitusta. Äänessä päätoimittaja Riikka Suominen, toimittaja Vesa Sisättö ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Ville Niinistö: Kun äänestäjät epäilevät puolueita, vihreiden pitää olla entistä tinkimättömämpiä

23.12.2018

Nykyisessä poliittisessa tilanteessa vihreiden pitää olla entistä tinkimättömämpiä, sanoo vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö. Tällä hetkellä poliittinen keskusta näivettyy ja oikeistopopulistit ja ääriliikkeet nousevat. Vihreitä kehitys on hyödyttänyt. Viime aikoina on nähty vihreitä vaalivoittoja esimerkiksi Saksan osavaltioissa ja Hollannissa. Niinistöstä vihreät ovat onnistuneet palauttamaan äänestäjien uskoa demokratiaa ja hyvinvointivaltioon. Ruotsin vihreät hävisi syyskuun valtiopäivävaaleissa. Niinistön mielestä äänestäjät rankaisivat puoluetta siitä, ettei se ollut puolustanut tarpeeksi selvästi keskeisiä arvojaan, kuten vapaata maahanmuuttoa. Suomen vihreiden pitää olla tilivelvollisia äänestäjilleen eikä muille puolueille. ”Politiikassa ei ole oleellista olla kiva muille puolueille, jos se johtaa siihen, että ihmisten usko poliittiseen järjestelmään romahtaa”, Niinistö sanoo. Myös seuraava hallitus on todennäköisesti monen puolueen koalitio. Vihreiden tavoite eduskuntavaaleissa on 15-16 prosentin kannatus. Ville Niinistö kertoo, miten vihreät voi hallitusneuvotteluissa pitää tinkimättä arvoistaan kiinni.


Ilmastokeskustelun kiinnostavimmat aiheet juuri nyt

18.12.2018

Ilmastokeskustelu on jatkunut vilkkaana koko syksyn. Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Henberg ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola keskustelevat päätoimittaja Riikka Suomisen kanssa siitä, mikä on ilmastokeskustelussa kiinnostavinta juuri nyt. Yrityksten ilmastovaatimukset ovat uutta, sanoo Katowicessä vieraillut Kaisa Hernberg. ”Yksittäiset yritykset ovat tehneet ilmastotoimia jo pitkään, mutta se, että yritysten etujärjestöt tekevät tätä, on radikaalia”, hän sanoo. Leipolan mukaan ilmastoneuvotteluissa nähdyt parhaatkin vaihtoehdot ovat täysin riittämättömiä verrattuna IPCC:n raportin päästövähennysvaatimuksiin. ”Tämä iso epäsuhta ilmastotieteen ja politiikan välillä on tämän hetken kiinnostavin asia", sanoo Leipola. "Tähän epäsuhtaan liittyy kansalaisten jatkuvasti nouseva ilmastotoiminta, kuten Ilmastoveivi ja Extinction Rebellion-liike", sanoo Suominen. Lähikuukaudet ovat ratkaisevia ilmastovaaleille, arvioi ilmastotoimittaja Leipola. ”Nyt on kylmä, ilmastokokous on ohi eikä IPCC -raporttia ole tulossa. Nyt ilmasto pitää tuoda agendalle, se ei ole siellä muuten."


Mitä itsenäisyys merkitsee? Entä suomalaisuus?

5.12.2018

Mistä puhumme, kun puhumme suomalaisuudesta? Missä näkyy suomalaisten isänmaallisuus? Onko itsenäisyydellä merkitystä? Itsenäisyyspäivän tunnelmissa päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Extinction Rebellion, eli menisitkö vankilaan ilmaston vuoksi?

30.11.2018

Ilmastonmuutoksen torjuntaa kaduilla ja kabineteissa. Toimitus pohtii Extinction Rebellion -liikettä ja sunnuntaina käynnistyvää Katowicen ilmastokokousta. Äänessä ilmastotoimittaja Lasse Leipola, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen.


Mitä autoille pitäisi tehdä? Entä autoilijoille?

22.11.2018

Yksityisautoilu on murroksessa. Toimitus pohtii kaupunkisuunnittelua, verotusta, sähkö- ja robottiautoja sekä sitä, onko yksityisautoilu oikeus. Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, ilmastotoimittaja Lasse Leipola ja politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara.


Eurovaalien kärkiehdokkaat alkavat hahmottua

19.11.2018

Ensi kevään eurovaaleissa otetaan kantaa myös siihen, kenestä tulee seuraavan komission puheenjohtaja. Markus Drake selvittää, miten niin sanottujen kärkiehdokkaiden valinta on edennyt.


Miksi tärkeät asiat ovat niin vaikeita?

15.11.2018

Toimitus pohtii, miksi biodiversiteetti on niin vaikea asia ja pitäisikö luonto suojella ihmisen vai luonnon vuoksi. Vieraana SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka, joka kertoo miksi on tärkeää, että ammattiyhdistysliike on mukana ilmastoneuvotteluissa.


Unohtiko media ilmastonmuutoksen näin nopeasti?

8.11.2018

Uusin ilmastoraportti ilmestyi tasan kuukausi sitten ja näkyi useiden päivien ajan erilaisina ilmastoaiheina kotimaisten lehtien sivuilla. Vihreän Langan toimitus päätti tarkastaa, unohtuiko ilmastohuoli kuukaudessa vai oliko muutos pysyvä. Äänessä vs. päätoimittaja Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Europodi: Millaisen tulevaisuuden Euroopan vihreät nuoret haluavat rakentaa?

24.10.2018

Europodin vieraana Euroopan vihreiden nuorten pääsihteeri Teo Comet, joka on mukana tekemässä vihreiden yhteistä kampanjaa ensi kevään eurovaaleihin. Pohdimme myös, mikä odottaa vihreitä vaalikampanjan toisella puolen: miten hän ja muut vihreät nuoret aikovat olla rakentamassa sosiaalista Eurooppaa.


Miten vähentää asumisen päästöjä?

18.10.2018

Toimitus pohtii ilmastoraportin jälkimainingeissa asumisen päästöjä. Mukana keskustelussa toimituspäällikkö Anne Ignatius, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.


Ilmastoraportti tuli, muuttuuko mikään?

9.10.2018

Toimitus ruotii IPCC:n ilmastoraportin aiheuttamia reaktioita. Palautteen innoittama puhutaan myös yksilön vastuusta ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöongelmien torjunnassa. Keskustelussa mukana päätoimittaja Riikka Suominen, vs. päätoimittaja Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola.


Taas uusi gallup, naiset kutsuntoihin ja IPCC:n raportti

5.10.2018

Toimituksen käsittelyssä Ylen tuore gallup ja naisten asepalvelus. Vieraana vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen, jonka kanssa pohdistaan IPCC:n raporttia ja sitä, miten ilmasto näkyy kevään vaaleissa.


Unkarin Fidesz ratkaisematon ongelma Europarlamentin kokoomusryhmälle

19.9.2018

Unkarin itsevaltainen Viktor Orbán laittaa kapuloita rattaisiin Euroopan kokoomusryhmän kärkiehdokkaalle, sanoo Brysselin vihreiden Markus Drake . Ensi vuoden eurovaaleissa kokoomusryhmä EPP:n kärkiehdokkuutta kaavaillaan saksalaiselle Manfred Weberille. Mutta saako EPP tukea muilta puolueilta, jos se sietää riveissään Unkarin Fidesziä. Fidesziä jota johtaa presidentti Viktor Orbán, on puolue joka sulkee oppositiolehtiä, korvaa tuomareita omillaan, hyökkää tiedeyhteisöä, kansalaisjärjestöjä ja pakolaisia vastaan ja rakensi raja-aitaa jo ennen Trumpia.


Vaaditaanko poliitikoilta liikaa?

14.9.2018

Toimitus pohtii poliitikkojen työtahtia ja heihin kohdistuvia odotuksia. Vieraana Kepan ilmastoasiantuntija Hanna Aho, jonka kanssa ruoditaan Suomen ilmastopolitiikkaa ja ennakoidaan sekä eduskuntavaaleja että joulukuun ilmastoneuvotteluita.


Gallupit, ilmastopolitiikka, Trump ja Ruotsin vaalit

6.9.2018

Kuinka tarkkaan gallupeja kannattaa seurata? Paljastuiko Suomen ilmastopolitiikka huijaukseksi? Kuka vuotaa Valkoisesta talosta? Miten käy Ruotsin vaaleissa? Viikon aiheita pohtivat päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola.


Kuka on vastuussa ilmastonmuutoksesta?

31.8.2018

Toimitus pohtii budjettia ja ilmastonmuutosta. Päätoimittaja Riikka Suominen haastattelee tutkija Lauri Lahikaista, joka on väitellyt yksilön ilmastovastuusta.


Onko aamujogurttia ilman maitoa?

21.8.2018

Kun maitotuotteiden käyttöä vähentää, aamiaisjogurtti joutuu poistolistalle. Mutta mitä tilalle? Kuuntele Langan toimittajien ratkaisut.


Pitääkö ilmastonmuutoksesta puhua sotatilana?

10.8.2018

Syksyllä sote- ja maakuntauudistusväännöt jatkuvat, mutta missä viipyvät poliittiset päätökset ilmastonmuutoksen torjunnasta? Pitääkö ilmastonmuutoksesta puhua sotatilana, jotta sen vakavuus ymmärretään? Vihreän Langan Puhekuplassa keskustelemassa Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas, Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen ja politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara.


Jalkapallon MM-kisaennakko: Kuka voittaa? Kuka yllättää?

12.6.2018

Vaikuttaako politiikka siihen, kenen puolella voi olla? Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar, Vihreän Langan toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat, kuka voittaa ja kuka yllättää jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä.


Sivut


Viite