Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lämmittävä linssipata

Iiro Törmä

Linssipata
Lämpöä viiman keskelle.Iiro Törmä

Lämpöä viiman keskelle.

6.11.2018 10.53

Lasse Leipola

Mikä berbere?

Jos et löydä lähikaupasta berbere-maustetta, voit korvata sen ruokalusikallisella chilijauhetta sekä lisäämällä neilikkaa, maustepippuria ja muskottipähkinää teelusikallisen kutakin.

Etiopialainen linssipata taltuttaa nälän ja kylmän yhdellä iskulla.

Kun illat pimenevät eikä ilmakaan tuoksu enää edes mädiltä omenilta, väsynyt veronmaksaja muumioituu virikkeettömään tilaan. Vastalääke löytyy maustekaapista. Makumatka vie Afrikan lämpimään ja värikkääseen tunnelmaan.

Tuhti ja mausteinen wat-muhennos on yksi etiopialaisen keittiön kivijaloista. Vihreän Langan eurooppalaistettu vegaaniversio saa väriä ja runsautta tomaatista. Perinteisesti se nautitaan hapatetun injera-leivän kanssa, mutta kiireinen kotikokki voi tyytyä vaikkapa pitaleipiin. Muhennos toimii oivasti myös esimerkiksi ohran kanssa.

  • 200 g punaisia linssejä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 iso sipuli silputtuna
  • 2 rkl berbere-mausteseosta
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1tl suolaa
  • 0,5 tl sokeria
  • 0,5 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 prk kokonaisena
  • säilöttyjä tomaatteja
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 senttiä tuoretta inkivääriä
  • tuoretta korianteria
  1. Huuhtele linssit. Voit halutessasi jättää ne likoamaan hetkeksi, jolloin ne kypsyvät nopeammin.
  2. Kuullota sipuli ja karamellisoi pehmeäksi ja ruskeaksi
    sekoittamalla noin kymmenen minuutin ajan.
  3. Lisää mausteet ja sekoita.
  4. Lisaää tomaatit sekä
    valkosipuli ja inkivääri silputtuna. Anna hautua noin kymmenen minuuttia.
  5. Lisää linssit ja noin puoli litraa vettä.
  6. Anna padan pulputtaa keskilämmöllä vartin verran.
  7. Tarkista maku, koristele tuoreella korianterilla ja tarjoa injera- tai pitaleipien kera.

Mikä berbere?

Jos et löydä lähikaupasta berbere-maustetta, voit korvata sen ruokalusikallisella chilijauhetta sekä lisäämällä neilikkaa, maustepippuria ja muskottipähkinää teelusikallisen kutakin.




Viite