Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Perustulo voitaisiin rahoittaa esimerkiksi hiiliverolla, visioivat perustuloaktivistit.

Perustulo voitaisiin rahoittaa esimerkiksi hiiliverolla, visioivat perustuloaktivistit.

Maailmalla käynnissä muitakin kokeiluita perustulosta

28.8.2018 14.43

Lukas Korpelainen

Suomen lisäksi perustulokokeilu on käynnissä Alankomaissa ja sellaista suunnitellaan myös Yhdysvalloissa ja Skotlannissa.

Perustuloon liittyy epävarmuutta sekä tutkimuksen että politiikan puolella. Kanadan Ontarion kolmivuotinen perustulokokeilu loppui lyhyeen, kun provinssin uusi hallitus pyörsi kesällä vaalilupauksensa ja keskeytti kokeilun jo sen ensimmäisen vuoden aikana.

Tampereella viikonloppuna järjestetyn perustulokonferenssin esitelmöijät painottivat, että kaikkia perustulon vaikutuksia ei voida tietää, ennen kuin perustulo oikeasti toteutetaan täysimittaisesti. Moni puhuja piti realistisena tapana sitä, että perustuloon siirrytään asteittain.


Yksi konferenssin osallistujista
oli Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo. Hän on työssään tutkinut perustuloa ja vastiikkeellista osallistumistuloa.

Hiilamo näkee eroja akateemikoiden ja aktivistien välillä. Ensimmäiset tarkastelevat perustuloa työkaluna ja jälkimmäiset usein itse päämääränä.

”Jos hyvin karrikoiden sanoo, niin tutkijat yrittävät selvittää totuutta ja aktivistit jo tietävän sen”, hän sanoo.

Hiilamosta Tampereen konferenssissa kiinnostavaa oli se, että siellä suomalaista sosiaaliturvaa pystyi peilaamaan muihin maihin.

”Oli ilo huomata, että Suomen kokeilu herättää paljon myönteistä mielenkiintoa”, Hiilamo sanoo.


Työttömien aktivoinnista
keskustellaan parhaillaan suomalaisessakin politiikassa. Aiheeseen toi mielenkiintoisen näkökulman radikaalista luottamuksesta puhunut portugalilainen väitöskirjatutkija Jorge Pinto.

Pinto puolusti kantaa, jossa vapaaehtoistyötä vastaan saatavan vastikkeellisen tulon sijaan yhteiskunta luottaisi siihen, että ihmiset etsivät merkityksellistä ja hyödyllistä tekemistä ilman pakkoa.


Myös ympäristö liittyy perustuloon. Mallin kannattajat näkevät sen keinona jakaa kansalaisille osinkoa yhteisistä luonnonvaroista. Jos varat perustuloon kerätään hiiliverosta, olisi se keino kasvattaa runsaasti kuluttavien ihmisten ja maiden vastuuta.

Mielipiteitä jakaa riski siitä, voisiko kaikille jaettava perustulo sisältää riskin kokonaiskulutuksen kasvusta ja siten lisääntyneestä ympäristökuormituksesta.

perustulo  perustulokokeilu  osallisuustulo 




Viite