Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jussi Hyttinen (pekkahaavisto.fi) & outialanko.fi

Pekka Haavisto ja Outi Alanko-Kahiluoto
Kahden kauppa? Vihreiden puheenjohtajan tehtävään on ilmoittautunut kaksi ehdokasta.Jussi Hyttinen (pekkahaavisto.fi) & outialanko.fi

Kahden kauppa? Vihreiden puheenjohtajan tehtävään on ilmoittautunut kaksi ehdokasta.

Nämä viisi eroavaisuutta ratkaisevat, kun vihreät valitsee puheenjohtajan

2.11.2018 11.10

Lasse Leipola

Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsee huomenna lauantaina puolueelle uuden puheenjohtajan. Puheenjohtajan tärkeimmät tehtävät ovat vihreiden luotsaaminen kaksiin vaaleihin ja osallistuminen hallitustunnusteluihin.

Kaksi kokenutta vihreää poliitikkoa on toistaiseksi ilmoittanut olevansa käytettävissä tehtävään. On mahdollista, joskin melko epätodennäköistä, että viime metreillä kisaan ilmoittautuu vielä uusia ehdokkaita.

Sekä Outi Alanko-Kahiluoto että Pekka Haavisto ovat helsinkiläisiä kansanedustajia. Alanko-Kahiluoto on ollut kansanedustajana viimeiset 11 vuotta, vuodesta 2007. Haavisto on ollut kansanedustajana parikymmentä vuotta, ensin vuosina 1987-1995 ja uudelleen vuodesta 2007. Vuonna 1995 Haavisto valittiin ympäristöministeriksi, vaikka hän putosi eduskunnasta.

Molemmilla on vahvaa ja ajantasaista kokemusta kotimaan politiikasta.

Erojakin löytyy. Vihreä Lanka esittelee viisi olennaista seikkaa, joiden välillä puoluehallituksen jäsenten täytyy puntaroida.

Ydinosaamisena ulkopolitiikka vai sosiaalipolitiikka?

Haaviston ja Alanko-Kahiluodon ydinosaamisalueet painottuvat vihreän politiikan eri laidoille. Haavisto tunnetaan vahvana ulkopolitiikan osaajana, kun taas Alanko-Kahiluodon vahvuutena on sosiaalipolitiikan vahva tuntemus. Molemmat ovat kuitenkin myös kokeneita yleispoliitikkoja.

Uusi vai tuttu kasvo?

Vaikka Outi Alanko-Kahiluoto on kokenut poliitikko, hän ei ole koko kansalle tuttu kasvo siten kuin kaksi presidentinvaalikampanjaa televisioväittelyineen käynyt Haavisto. Toisaalta Haaviston valinta olisi ensimmäinen kerta, kun vihreiden puheenjohtajaksi valittaisiin jo aiemmin tehtävässä ollut.

Kallellaan oikealle vai vasemmalle?

Kevään 2015 vaalikonevastauksien perusteella tehdyt poliittiset kartat (Yle ja Helsingin Sanomat) sijoittavat Alanko-Kahiluodon vasemmisto-oikeisto-akselilla Haavistoon nähden vasemmalle.

Sen sijaan konservatiivi-liberaali-akselilla ero on hyvin pieni. Helsingin Sanomien arvokartan sanallisessa analyysissä molempien ehdokkaiden katsotaan olevan puolueen keskiarvoa liberaalimpia.

Pätkäpesti vai jatkuvuutta?

Vihreän Langan haastatteluissa selkein ehdokkaiden välille noussut ero on se, ovatko he kiinnostuneita jatkamaan tehtävässä ensi kesän puoluekokouksen jälkeen.

Haavisto lähtisi tehtävään suorittamaan kaksia vaaleja eikä näillä näkymin ole kiinnostunut jatkamaan puolueen puheenjohtajana pätkäpuheenjohtajuuden jälkeen. Alanko-Kahiluoto olisi valmis jatkamaan tehtävässä, jos puoluekokous niin haluaa.

Mies vai nainen?

Vihreiden kaksi edellistä puheenjohtajaa ovat olleet miehiä.

Kolme peräkkäistä miestä puheenjohtajana olisi ensimmäinen kerta vihreiden historiassa. Sitä on vaikea sivuuttaa puolueessa, joka on profiloitunut tasa-arvon edistäjänä.

Seikan merkitystä voi lieventää se, että Haavisto olisi puheenjohtajana vain lyhyen aikaa.

Vihreät  politiikka  puheenjohtajavaali 




Viite