Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tule joulu vegaaninen

Vegaaninen wellington
Vellington keskipisteeksi! Joulupöytä ei eläimiä kaipaa.

Vellington keskipisteeksi! Joulupöytä ei eläimiä kaipaa.

20.12.2018 14.48

Vihreä Lanka

Millä vegaani saa joulumielen? Kysyimme Chocochili-ruokablogia pitävältä Elina Innaselta ja Vihreään Lankaan ennenkin reseptejä laatineelta Saara Törmältä.

Lihan ja maitotuotteiden vähentäminen
on suosittu puheenaihe, mutta jouluista ruokamaisemaa hallitsevat yhä kinkku, kalkkuna ja täysmaitoon keitetty riisipuuro.

Toki vegaanillekin on vaihtoehtoja. Mutta entä jos haluaa tarjota kolmen ruokalajin joulupäivällisen? Pyysimme apua Chocochili-ruokablogia pitävältä Elina Innaselta ja Vihreään Lankaan jo viime vuosikymmenellä reseptejä kirjoittaneelta Saara Törmältä.

Innanen teki reseptin pääruokaan, vegaaniseen versioon wellingtonista, eli taikinaan kääritystä sisäfileestä. Kenties sitä voisi kutsua vegaaniruokien nimeämislogiikalla vellingtoniksi?

Törmän käsialaa on jälkiruokaherkku vegaaninen sacher­kakku.

Alkupalat ideoitiin toimituksessa. Vegaanisen tuorejuuston resepti on sovellettu Aamulehden julkaisemasta ja vegaanisen mädin ohje taas Meillä kotona -blogista.

Myös perinteisiä jouluherkkuja on melko helppo muokata vegaaniseksi. Esimerkiksi riisipuuro syntyy hyvin myös kaura-, soija- tai kookosmaitoon – eikä pala pohjaan läheskään yhtä helposti kuin maitoversio.

Saaristolaisleivässä voi käyttää perinteisen piimän sijaan vaikkapa soijamaitoa ja appelsiinimehua. Kaupastakin löytyy maitotuotteettomia versioita suhteellisen helposti. Valmiista joulutorttutaikinoistakin osa on itse asiassa vegaanisia, vaikkei pakkauksissa asiaa mainostetakaan.

Vegaanituotteet.net-sivulle on koottu erikseen vegaanisten joulutuotteiden lista. Ja esimerkiksi Innasen Chocochili-blogissa on marraskuun lopulla julkaistu Vegaanin joulu -reseptipaketti.

Myös Törmän Vihreälle Langalle tekemät joulureseptit ovat pääosin vegaanisia.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.


Myllyteatterin mainos

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri