Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Kasvisruokaa
Herkkua monenlaista. Tofu on yhä hyvä vaihtoehto lihalle, vaikka kauppoihin on tullut paljon uusia tuotteita vegaaneille.Iiro Törmä

Herkkua monenlaista. Tofu on yhä hyvä vaihtoehto lihalle, vaikka kauppoihin on tullut paljon uusia tuotteita vegaaneille.

#vähemmänlihaa – Tällaisia ruokavalintoja Langan toimituksessa on tehty

9.11.2018 12.34

Vihreä Lanka

Animalia aloitti maanantaina #vähemmänlihaa-kampanjan. Me Vihreässä Langassa olemme sitä mieltä, että lihansyöntiä on vähennettävä. Mutta miten lihansyönnin vähentäminen onnistuu ja miten helppoa se on? Tällaisia kokemuksia Langan toimittajilla on.

”Syön kasvispainotteisesti, mutta olen sekasyöjä. Syön siis lihaa, mutta koko ajan vähemmän. Riistaa syön hyvällä omallatunnolla, kaupan jauhelihaa huonolla.

Seurustelu vegaanin kanssa vaikutti ruokavaliooni ja teki vegaaniudesta ja kasvissyönnistä arkisemman asian. Suhteen jälkeen lipsuin takaisin sekasyöjäksi, tosin pyrkimyksenä on siirtyä kasvispainotteisempaan ruokavalioon.

Lopetin maitotuotteiden syömisen noin neljä vuotta sitten terveyssyistä. Saatan joskus syödä fetajuustoa salaatissa tai maitoon tehtyä perunamuusia, mutta olen huomannut että ilman maitoja ja juustoja pärjää hyvin.

Vatsaongelmaisena etsin yhä itselleni sopivimpia ruoka-aineita. En ole maailman kätevin emäntä tai kodin hengetär, joten nyt tarvitsisin helppoja ja maukkaita kasvisruokareseptejä.”

Jenni Leukumaavaara,
politiikan toimittaja


”Reilu kaksi vuotta tein elämäni suurimman muutoksen ruokailutavoissani. Päätin, että voin syödä lihaa korkeintaan kerran viikossa. Siihen saakka olin yrittänyt epämääräisesti ja epäonnistuen vähentää lihansyöntiä. Liha oli se helppo vaihtoehto, kun jotain piti laittaa ruoaksi töiden jälkeen.

Itseasetetut rajat pitivät. Eihän se vaikeaa ollutkaan, kun esimerkiksi kalaa söin edelleen.

Sitten puolisoni päätti alkoi noudattaa vegaanista ruokavaliota. Tämä oli toinen suuri muutos, muttei tuntunut enää erityisen isolta. Lihaa ei ollut niin ikävä kuin olin kuvitellut. Toki myös härkisten ja nyhtisten laaja tulo markkinoille auttoi vegaanisessa kokkaamisessa.

Nykyään en syö kotona lihaa oikeastaan koskaan, kalaakin vain satunnaisesti. Ravintolassa taas valitsen usein kalaa. Vieraana olen kyllä helppo, toisin sanoen syön vaikka läskisoosia.

Juustoa syön edelleen melko paljon, mikä ei paljon lihansyönnistä eroa, mutta aamiaisjugurtin olen vaihtanut soijajugurttiin, mistä olen ehkä turhankin ylpeä.

Suurin syy ruokailutapojeni muutokseen on ollut ilmastokuorman pienentäminen. Viime aikoina olen pohtinut entistä enemmän myös eläinten ruoaksi tappamista. Mitenkään eettisestihän sitä ei voi perustella...”

Sammeli Heikkinen,
vs. päätoimittaja


”Olen viimeksi syönyt lihaa ehkä 15 vuotta sitten. En koskaan päättänyt ryhtyä kasvissyöjäksi. Vähensin lihansyömistä hiljalleen, ja yhtäkkiä huomasin, että en enää halua sitä lautaselleni.

Syön yhä kalaa, kananmunia ja maitotuotteita, mutta en usein.

Kylässä syön, mitä tarjotaan – paitsi lihaa – mutta ravintolassa tilaan ja kotiin ostan pääosin vegaaniruokaa. Paitsi joskus maitosuklaata. Ja luomukananmunia. On muitakin poikkeuksia.

Liivatteen jätän väliin, jos pystyn kieltäytymään siitä helposti. Jälkiruokaa tilatessa kysyn harvoin, onko siinä käytetty liivatetta, mutta en esimerkiksi osta liivatetta sisältäviä karkkeja. Toisaalta viinini saa olla kirkastettu eläinperäisillä aineilla.

Välillä kipuilen etenkin maidon kanssa. Minun on mahdoton perustella itselleni sitä, että kieltäydyn lihasta mutta en maidosta. Lehmän kannalta olisi varmaan parempi päätyä teuraaksi kuin kitua lypsykoneena. Mietin myös kaloja, etenkin tehokalastusta ja sen vaikutuksia. Myös Animalian Kala ei ole kasvis -kampanja pysäytti.

Jos todella haluaisin olla vegaani, ryhtyisin vegaaniksi. Olen kuitenkin liian mukavuudenhaluinen. En koe siitä morkkista. On parempi tehdä vähän kuin ei mitään.”

Anne Ignatius,
vs. toimituspäällikkö


”Ilmastonmuutos oli tärkein syy, kun ryhdyin kasvissyöjäksi kolme vuotta sitten. Varsinaisen sykäyksen antoi kuitenkin kaksi syksyllä 2015 julkaistua uutista: WHO:n linjaus nostaa lihatuotteet tupakan kanssa samaan syöpäluokkaan sekä Oikeutta eläimille -järjestön video teurastamolta. Kun nämä kolme syytä kohtasivat samassa hetkessä, en voinut enää sivuuttaa niitä.

Melko pian aloin kuitenkin ymmärtää, että maitotuotteita sisältävä ”kasvissyöminen” on suurelta osin teeskentelyä. Maitoa ja lihaa tuotetaan yhdessä ja esimerkiksi juusto on päästöiltään rinnastettavissa lihaan. Vegaaniksi kuitenkaan saanut itseäni piiskattua, joten vähentääkseni juuston käyttöä päädyin käymään kauppaa itseni kanssa. Nykyisin ruokavalioni on lähes vegaaninen, mutta syön satunnaisesti sekä lihaa että juustoa.

Tällainen kompromissi on kuitenkin hankala, sillä lipsumista on vaikea hallita. Olen yrittänyt pitää kirjaa täysin vegaanisista päivistä, mutta se ohjaa helposti väärälle tielle. Jos lounaassa on ollut esimerkiksi juustoa, alkaa ajatella, että pitäisikö syödä sitä illallakin, kun päivä on jo pilalla.

Toinen ongelma on se, että tällainen jousto tekee minusta helpon vieraan. Tiukka kasvisruokavalio pakottaa ravintolat, tuttavat ja erilaisten tapahtumien järjestäjät pohtimaan tarjoilujaan edes lihattomiksi. Vaikka oman ruokavalioni ilmastovaikutus on nyt pienempi kuin juustopitoisten kasvisruokien aikana, heijastevaikutus ympäristööni jää paljon pienemmäksi.”

Lasse Leipola,
ilmastotoimittaja

kasvissyönti  ruokavalio  ruoka  lihansyönti  maitotuotteet 




Viite