Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila / VNK

Nurkassa. Timo Soini on ajanut hallituspuolueet hankalaan tilanteeseen.Laura Kotila / VNK

Nurkassa. Timo Soini on ajanut hallituspuolueet hankalaan tilanteeseen.

Analyysi

Välikysymys tekee Soinin abortti-inhosta opposition vaaliaseen

18.9.2018 16.55

Sammeli Heikkinen

Politiikka on periaatteisiin nojaavaa tärkeiden asioiden ajamista. Se on myös peliä, jossa vastustajaa lyödään kun sopiva sauma siihen tulee.

Ulkoministeri Timo Soinille (sin.) torstaina esitettävä epäluottamuslause yhdistää nämä ulottuvuudet.


Oikeuskansleri moitti Soinia tiistaina osallistumisesta abortinvastaiseen kynttilämielenosoitukseen Kanadan-virkamatkan aikana. Lainvastaisena hän ei Soinin toimintaa pitänyt.

Soinin abortinvastustus on aatteellisesti vastakkaista vihreiden, demarien, vasemmistoliiton ja RKP:n linjalle. Soinin vanhoillinen aborttinäkemys ei sovi Suomen ulkopoliittiseen linjaan, eikä hallituspuolueiden – etenkään kokoomuksen – nykylinjaan. Sen linjan vankkuudesta oppositio vaatii selkoa.

”Epäluottamuslauseella haluamme erityisesti keskustalta ja kokoomukselta vastauksen siihen, onko ulkoministerin toiminta linjassa Suomen virallisen ulkopolitiikan kanssa”, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen kirjoitti blogissaan.

Soinin irtiotot antavat neljälle oppositiopuolueelle upean mahdollisuuden hyökätä hallituspuolueiden kimppuun. Samalla Soinia vastaan nouseminen sopii täydellisesti opposition ideologiseen linjaan.

Välikysymys esitetään eduskunnassa torstaina aamupäivällä. Luottamusäänestys pidetään perjantaina.


Poliittisen talouden
tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta arvioi, että epäluottamuslauseen esittämisellä oppositio yrittää repiä rikki hallituksen rivejä pelaamalla hallituspuolueiden liberaaleja ja konservatiivisia kansanedustajia toisiaan vastaan. Hallituspuolueiden edustajien on pakko valita puolensa.

”Soinin aborttikantojen puolesta äänestäminen voi olla esimerkiksi monelle jatkokautta hakevalle liberaalille kokoomuslaiselle naiskansanedustajalle vaikea paikka", Ronkainen sanoo.

Yliopistonlehtori Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta kysyy, voisiko jopa sanoa, että oppositio tekisi virheen, jos ei esittäisi epäluottamusta Soinille. Ulkoministeri Soinihan on ilmaissut tukensa abortinvastustajille julkisesti.

Tasa-arvo ja naisten oikeudet ovat tärkeitä kaikille epäluottamuslausetta edistäville puolueille. Niistä ne haluavat puhua myös vaalikamppailussa. Ja siihen keskusteluun Soini-äänestys antaa hyvän selkänojan.

”Sitä, että hallituspuolueet tulevat hyvin todennäköisesti antamaan luottamuksensa ulkoministerille, voi käyttää vaalitaistelussa”, Karimäki sanoo.

Kun vaalitentin pöydälle nostetaan kysymys aiempaa tasa-arvoisemmasta Suomesta, Soinille annettu luottamusääni voi palata kummittelemaan.


Epäluottamusta esitetään siis vain Soinille, ei koko hallitukselle. Soini on väittänytkin koko ajan olevansa abortinvastaisissa mielenilmauksissaan kansalainen Soini, ei ministeri Soini.

Myös ministeritoverit ovat irtisanoutuneet Soinin näkemyksistä. Elokuun alkupuolella Soini kehui abortin kiellettynä pitänyttä Argentiinaa hienoksi maaksi, mikä sai kokoomuslaisen ulkomaankauppa- ja kehitysministerin Anne-Mari Virolaisen tviittaamaan:

”Kokoomus ei iloitse takaiskuista naisten aseman parantamisessa. Soinin aborttivastainen kanta ei ole myöskään hallituksen kanta.”

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uudelleentviittasi Virolaisen tekstin saatteella:

”Täysin samaa mieltä. Suomi ja hallitus edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia kaikkialla maailmassa.”

Antti Ronkaisen mukaan Timo Soini käyttää hyväkseen hallituksen huteruutta; sen pientä enemmistöä ja sote-uudistuksen herkkää tilannetta.

”Soini on tämän varjolla laukonut ulkoministerinä henkilökohtaisia kantojaan, jotka ovat ärsyttäneet opposition lisäksi hallituskumppaneita.”

Jenni Karimäki arvioi, ettei hallituspuolueissa katsota epäluottamuksen kohdistuvan koko hallitukseen. Eikä Soinin kaatuminen johtaisi hallituksen eroon.

Toisaalta sinisillä tuntuu olevan halua sitoa Soinin kohtalo puolueen mukanaoloon hallituksessa. Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) uhkasi sinisten pitävän äänestystä äänestyksenä koko hallituksen luottamuksesta. 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) taas lupasi tiistaina Soinille koko hallituksen tuen.

Näin hallituspuolueiden edustajat saattavat joutua äänestämään luottamuksen puolesta, jottei hallitus joudu kaatumisvaaraan.

Molemmat tutkijat uskovat, että hallitusrintama pysyy ainakin riittävän vahvana Soinin takana. Perussuomalaiset ei myöskään ole mukana epäluottamuslauseessa, joten Soinin kaatumiseen tarvittaisiin selvä repeämä hallituspuolueissa.

”Soinia julkisesti kritisoineiden ministereiden ja kansanedustajien on valittava henkilökohtaisten arvojen ja hallituksen kasassa pitämisen välillä”, Ronkainen sanoo.

Tai kuten vihreiden kansanedustaja Emma Kari kirjoitti aihetta koskevassa Facebook-päivityksessään tiistaina:

”Pidetäänkö naisten oikeuksien puolustamista kokoomuksessa ja keskustassa niin pienenä asiana, ettei sen haluta antaa horjuttaa miesministereiden hyvää yhteishenkeä?”


Soini on siis ajanut hallituksen tilanteeseen, jossa se voi vain hävitä.

Ulkoministerin kaatuminen epäluottamukseen olisi valtava tappio, jolle pitäisi hakea edeltäjä 70 vuoden takaa Suomen vaaran vuosilta. Karimäen mukaan Suomen historiassa vain kaksi ministeriä on joutunut eroamaan epäluottamuslauseen vuoksi: Rudolf Holsti vuonna 1922 ja Yrjö Leino vuonna 1948.

Perustuslain mukaan presidentti myöntää eron ministerille, joka ei nauti eduskunnan luottamusta. Joko ministerin pyynnöstä tai ilman sitä.

Toisaalta luottamuksen osoittaminen Soinille nimenomaan aborttikieltoa koskevassa asiassa on katkeraa kalkkia ja tulee varmasti vastaan kevään vaalitaistelussa.

Päivitetty tietoa välikysymyksen aikataulusta keskiviikkona klo 16: Äänestys jo perjantaina, ei tiistaina kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Välikysymyksen ja luottamusäänestyksen ajankohtaa tarkennettu edelleen torstaina klo 10.30.

eduskunta  sininen tulevaisuus  abortti  oppositio 




Viite