Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jonna Saari

Eduskuntaan? Viiankiaavan puolustajana tunnettu Riikka Karppinen lähtee ehdolle vihreiden listalta.Jonna Saari

Eduskuntaan? Viiankiaavan puolustajana tunnettu Riikka Karppinen lähtee ehdolle vihreiden listalta.

Viiankiaavan puolustaja Riikka Karppinen ehdolle eduskuntaan: ”Lapin linjaa pitää muuttaa”

11.1.2019 10.00

Sammeli Heikkinen

Ympäristövaikuttaja Riikka Karppinen lähtee vihreiden ehdokkaana eduskuntavaaleihin Lapista. Karppinen istuu toista kautta vihreiden valtuutettuna Sodankylän kunnanvaltuustossa. Hän on vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja.

24-vuotias Karppinen tunnetaan parhaiten Sodankylän pohjoispuolella sijaitsevan Viiankiaavan puolesta tehdystä työstä. Suojellun Viiankiaavan alla on yksi Euroopan lupaavimmista metalliesiintymistä, johon monikansallinen kaivosjätti Anglo American haluaa päästä käsiksi.


Karppinen on taistellut
julkisuuden avulla kaivoshanketta vastaan vuosikymmenen alusta lähtien. Tätä kautta hän on saanut julkisuutta paitsi koko Suomessa, myös kansainvälisesti.

”Onhan siitä, että olen tunnettu, paljon hyötyä. Ei Lapissa tarvitse perusteista pitäen lähteä kertomaan, kuka olen ja mitä teen. Se, että ihmiset tuntevat, on hyvä lähtökohta politiikassa”, Karppinen sanoo Vihreälle Langalle.

Karppinen muistuttaa olevansa myös kohtalaisen kokenut yleispoliitikko. Hän pääsi Sodankylän valtuustoon 18-vuotiaana 2012 vaaleissa ja on toiminut myös järjestöissä.

Karppinen opiskelee Helsingin yliopistossa suomen kieltä ja työskentelee Pohjola–Nordenin nuorisoliitossa järjestösihteerinä.


Karppinen sanoo
pohtineensa ehdokkuutta eduskuntavaaleissa jo pitkän aikaa. Syksyn aikana päätös kypsyi.

”Harkitsin pitkään, koska halusin tehdä kampajan kunnolla, jos lähden ehdolle. Ja siihen menee paljon aikaa, voimia ja rahaa. Päätin lähteä, sillä esimerkiksi ympäristökysymykset ovat akuutteja, ja niihin on yritettävä vaikuttaa juuri nyt.”

Karppinen lupaa tehdä näyttävän kampanjan ja tarjota siinä myös ratkaisuja ongelmiin.

”Näymme sosiaalisessa mediassa, kierrämme pohjoista eri tapahtumissa ja järjestämme tempauksia.”

Jos Karppinen pääsee eduskuntaan, hän haluaa tehdä töitä ympäristön puolesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Lapin linjaa pitäisi muuttaa. Julkisuudessa maakunnasta on tullut viestiä, että suhtaudumme myönteisesti kaivoksiin, metsänhakkuiden lisäämiseen ja Jäämeren rataan sekä Sierilän voimalan rakentamiseen. Me kaikki lappilaiset emme ole tästä samaa mieltä.”

Karppisen mielestä keskustelu Lapin luonnonvarojen kestävästä käytöstä ja tulevaisuudesta ei noussut lentoon viime eduskuntavaalien alla. Hänen mielestään vaalikamppailu on mainio tilaisuus puhua Lapin ympäristökysymyksistä.


Tie eduskuntaan
on pitkä. Lapista ei ole koskaan aiemmin tullut vihreää kansanedustajaa.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kansanedustajapaikkaan vaadittiin yli 10 000 äänen vertausluku, noin 10 prosenttia vaalipiirin äänistä. Vihreät saivat noin 2 600 ääntä.

Viime vuoden kuntavaaleissa puolueen äänisaalis lähes tuplaantui. Ja viime talvena presidentinvaaleissa Pekka Haavisto sai yli kahdeksan prosenttia maakunnan äänistä.

”Ajat muuttuvat. Ei pidä tuijottaa tilastoja, vaan lähteä tekemään kampanjaa tosissaan. Tavoitteenani on tuoda vihreitä arvoja esiin ja vastata vaalien suurimmasta yllätyksestä Lapissa 14. huhtikuuta.”


Vihreät haluaa, että Suomi on hiilineutraali 2030. Mitä muuta Suomen pitää tuolloin olla?

”Suomen päätöksentekoa ohjaavat ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuskadon pysäyttäminen. Lapin suurista kaivos- ja metsienhakkuusuunnitelmista on luovuttu. Työelämän murrokseen on reagoitu sosiaaliturvajärjestelmässä ja lainsäädännössä. Talouskasvun sijaan hyvinvointi ja sen kasvattaminen ovat nousseet yhteiseksi tavoitteeksi, ja tämä näkyy kaikessa politiikassa.”


Mikä on tärkein henkilökohtainen valinta, jonka olet tehnyt ilmastonmuutoksen vuoksi?

”Kotimaan sisäisten lentojen sijaan kuljen kuukausittaiset valtuustomatkani Sodankylän ja Helsingin välillä aina junalla ja linja-autolla. Olen toiminut näin jo muutaman vuoden ajan.”

Juttua päivitetty 26.3.2019 kello 16.00: Lisätty jutun loppuun kysymykset ja vastaukset hiilineutraaliudesta sekä tärkeimmistä henkilökohtaisista valinnoista.

eduskuntavaalit  Vihreät  vaalit 


Lisää aiheesta:



Viite