Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sadonkorjuu kotikeittiössä

Sammeli Heikkinen

Sienien kotikasvatus
Sammeli Heikkinen

20.4.2016 15.24

Sammeli Heikkinen

Sieniä voi kasvattaa kotonakin. Growkit pukkaa osterivinokkaita kahvinpuruista.

Sieniharrastajalle kevättalvi on kovaa aikaa. Metsä on sienistä tyhjä, monesti lumen allakin.

Sato on kerättävä omasta keittiöstä. Ostin Helsieni Growkit -nimellä kulkevan sienenkasvatuslootan tammi–helmikuun vaihteessa paikallisen ruokapiirin puodista. Ensimmäisen sadon korjasin maaliskuun toisella viikolla.

Helsieni on vasta aloittanut yritys, joka kertoo etsivänsä paikkaa siententuotannon aloittamiseen. Samalla se kauppaa sienenkasvatuslaatikoita. Toistaiseksi niitä saa parista paikasta Helsingistä ja yhdestä paikasta Turusta. Lisäksi Hyvinvoinnin tavaratalo -verkkokauppa myy niitä 24,50 euron kappalehintaan. Omastani maksoin 20 euroa.

Sienilaatikko ei ole kotimainen innovaatio, se on Helsieni-tarroitettu hollantilaisen Rotterzwamin tuote.

Growkit on isohko kannellinen muoviastia, jossa on kyljessä kaksi reikää ja kannessa toiset kaksi. Laatikon mukana tulee pieni pussi, jossa on sienirihmaston alku. Pussin sisältö sekoitetaan kahvinpuruihin ja kansi kiinni. Kun valkoinen – aavistuksen inha – sienirihmasto on vallannut purut, kahvia aletaan lisäämään päivittäin, kunnes astia on täynnä. Sitten odotellaan.

Luultavasti kasvualustana toimii muukin bioperäinen aine kuin kahvinpurut. Itse lisäsin joukkoon kotioluen panemisesta jäänyttä mäskättyä mallasta.


Noin kuukauden kuluttua viljelyn aloittamisesta pienet itiöemän alut tunkivat esiin purkin jokaisesta reiästä. Kyljen sienten kasvu jämähti alkuunsa, mahdollisesti siksi, että sienenalut pääsivät kuivahtamaan. Pari-kolme kertaa sumutellut kannen sienet pärjäsivät paremmin ja muutama päivä alun jälkeen koitti korjuu, tuloksena 250 grammaa osterivinokasta.

Sienenviljely oli siis varsinkin ensimmäisen kuukauden ajan perin yksinkertaista. Näyttäisi siltä, että ainakin tällaisen talvisen kerrostaloasunnon ilma on turhan kuivaa laatikon kostean suojaisasta ympäristöstä putkahtaville itiöemille. Melko tiheäkin sumuttelu siis kannattanee.


Osterivinokkaiden kasvatukseen voi päästä vielä helpomminkin kiinni. Esimerkiksi isojen markettien vihannesosastoilla myydään silloin tällöin ”vinokaspölkkyjä”, joissa on osterivinokkaan kasvatusalusta, yleensä lyhyt vaalea pölkky. Sellaisesta saa pari-kolme satoa, jonka jälkeen pölkky heitetään biojätteeseen. Myös Plantagen-liikkeiden valikoimista voi löytyä osterivinokaspakkaus, jossa ei kuitenkaan ole kasvatuslaatikkoa mukana.

Myös Growkitin pitäisi pukata vielä sato ja ehkä toinenkin, sen jälkeen laatikon sisällöstä poistetaan suurin osa ja aletaan kahvinlisääminen alusta. Jos kaikki menee hyvin, sienisatoja on luvassa loputtomasti.

Muutama sato toki tarvitaankin, jotta sijoituksen saa kuoletettua. Puuhailu ja kasvatuksen ilo lienee pääasia.

Helsienen verkkosivut: www.helsieni.fi
Growkit Rotterzwamin verkkosivuilla: www.rotterzwam.nl/producten/growkit
Viite