Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lauman historia

18.12.2019 15.12

Riikka Suominen

Useimmat ovat kuulleet, että susi on Suomessa syönyt lapsia. Olin luullut, että kertomukset lapsia syöneistä susista ovat ruraalilegendaa, pelkkiä kansantarinoita 1800-luvulta.
Jouni Tikkasen Lauma todistaa, että kyse on oikeista tapauksista. 1880-luvulla sudet tappoivat ainakin 22 lasta Turun seudulla.

Jo se, että tietokirja oikaisee lukijansa väärän käsityksen, on ansiokasta. Mutta Tikkanen kertoo muustakin kuin 22 lapsesta ja muutamasta sudesta 150 vuotta sitten. Lauma on kirja ihmisen ja luonnon suhteesta, susivihasta, monimuotoisuudesta, ja siitä, miten historian tutkimusta tehdään.

Teos on reportaasimainen tietokirja. Lukija kulkee Tikkasen mukana arkistoissa ja varsinaissuomalaisilla pellonpientareilla katsomassa paikkoja, joista sudet lapsia veivät. Tarina pitää otteessaan, kun lukija saa seurata myös Tikkasen epäonnistumisissa.

Susien syömäksi joutui enimmäkseen köyhiä lapsia. Samalla tavalla onnettomuuksissa kuolee yhä edelleen eniten köyhien perheiden lapsia.

Moni tänä vuonna ilmestyneistä tietokirjoista käsitteli luonnon monimuotoisuutta. Aihe on valitettavan ajankohtainen, sillä sukupuutto uhkaa maailmanlaajuisesti jopa miljoonaa kasvi- ja eläinlajia.

Jouni Tikkanen: Lauma - 1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa
Viite