Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ei sunkka pyärätiäl kiiru ol?

16.9.2016

Heidi Haapala

Käyttäjän Heidi Haapala kuva
Heidi Haapala on Varsinais-Suomen vihreiden puheenjohtaja.

Turusta on hyvät pyörätiet naapurikuntiin, esimerkiksi Naantaliin ja Kaarinaan. Turun kaupunkialueella tilanne on toinen. Matka saattaa katketa yhtäkkiä väylän loppuessa. Välillä pitää vaihtaa toiselle puolelle tietä, tai jatkaa matkaa autojen keskellä.

Kaupungin läpi kulkee yksi yhtenäinen pyöräreitti Aurajoen kummallakin puolella jokirannassa. Tällä reitillä järjestetään paljon tapahtumia ja markkinoita, ja sillä kulkee Pokémonin metsästäjiä ja ravintolalaivojen asiakkaita.

Varsinkin hyvällä säällä jokiranta on täynnä jalankulkijoita ja sujuva matkan taittaminen pyörällä on lähes mahdotonta. Erilaisten tapahtumien ajaksi Turun kaupunki on tänä vuonna ensimmäistä kertaa yrittänyt ohjata pyöräilijät vaihtoehtoisille reiteille. Siinä ei kuitenkaan ole onnistuttu kovin hyvin.


Pyöräily on terveyttä
edistävää ja edullista liikuntaa. Parhaimmillaan se on nopea ja sujuva tapa kulkea työ- ja koulumatkat sekä vapaa-ajan matkat. Pyöräilijä vie autoa vähemmän tilaa ja parkkipaikkojakin jää moottoriajoneuvoille enemmän.

Arkipyöräily on lisääntynyt, ja sen pitäisi olla ennen kaikkea helppoa. Ei hankalaa eikä vaarallista, kuten nyt kansalaispalautteen ja omien kokemusteni perusteella Turun keskustassa on.


Kunnallinen päätöksenteko on välillä todella hidasta ja tahmeaa. Kuten pyöräily Turussa välillä. Hyvä esimerkki on keskustan Humalistonkadun pyörätien rakentaminen. Pyörätietä on suunniteltu kadunpätkälle jo 1980-luvulla.

Vihreät ovat pitäneet asiasta ääntä ja viimeisin päätös on viime vuodelta, mutta aikaisintaan ensi vuonna pitäisi olla valmista. Entä viimeistään? Rakentamiseen ei ole vielä budjetoitu rahaa, eikä lapioita ole isketty maahan.

Nähtäväksi jää, kuinka monen vuosikymmenen mittaiseksi asia venyy.

Viite