Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pariisi 2015

2.12.2015

Lasse Leipola

Käyttäjän Lasse Leipola kuva

Vuosi 1968 oli kurja vuosi: Tet-offensiivi kiihdytti Vietnamin sodan äärimmilleen, Martin Luther King ja Robert Kennedy murhattiin, mellakat riehuivat muun muassa Yhdysvalloissa ja Ranskassa ja Tšekkoslovakiassa puna-armeija murskasi Prahan kevään.

Loppuvuodesta saatiin vähän helpotusta, kun Apollo 8:sta tuli ensimmäinen miehitetty alus, joka teki matkan maasta kuuhun. Jouluaattona astronautit todistivat ensimmäisinä ihmisinä maan nousun kuun horisontin takaa ja ottivat tilanteesta ikonisen kuvan.

Paluumatkalla Apollo 8:n miehistö sai kiitosviestin, jonka lähettäjä oli tarinan mukaan tavallinen kansalainen nimeltään Valerie Pringle: ”Pelastitte vuoden 1968.”


Vuodessa 2015 ei ole toistaiseksi ollut siinäkään hurraamista: Isis ja Boko Haram ovat nostaneet terrorin uudelle inhottavalle tasolle, Jemen on suistunut sisällissotaan, Indonesiassa ja Brasiliassa on koettu ympäristökatastrofeja, jotka hakevat historiasta vertaisiaan.

Suomessa yhteiskunnallinen ilmapiiri on polarisoitunut rakentavasta keskustelusta huutomyrskyksi, josta pahimpana esimerkkinä rasistinen ”maahanmuuttokeskustelu”, josta on tullut valtavirtaa.


Yksittäisiä vuosia voimakkaampia mielleyhtymiä syntyy, kun niihin yhdistetään paikannimiä. Esimerkiksi Berliini 1945, Helsinki 1952 ja New York 2001 herättävät voimakkaita ajatuksia, jotka eivät välttämättä tulisi mieleen pelkästä vuodesta tai paikasta.

Pariisi 2015 on jo pitkään ollut yhdistelmä, jonka on pitänyt tarkoittaa uutta ja uljasta ilmastosopimusta. Kioto 1997 on jäänyt mieliin vaisuna alkuna ja Kööpenhamina 2009 surullisena pannukakkuna.

Pariisi 2015 on kuitenkin vaarassa jäädä tarkoittamaan jotain aivan muuta: tammikuussa kaupunkia järkytti Charlie Hebdo -lehteä vastaan tehty isku ja vain kuukausi sitten Isisin terroristit tappoivat 130 ihmistä eri puolilla kaupunkia.


Maanantaina käynnistyneellä ilmastokokouksella on kuitenkin toivoa vallata "Pariisi 2015" takaisin. Neuvotteluasetelma on haastava, mutta monta vaikeaa asiaa on jo ratkaistu.

Lähes kaikki maailman maat ovat muun muassa ilmoittaneet omista toimistaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Toisin kuin kuusi vuotta sitten Kööpenhaminassa yhteinen tahtotila ilmastosopimuksen saamiseksi on vahva.

Toivottavasti kaikkien maiden valeriepringleillä on reilun viikon kuluttua syy lähetää ilmastoneuvottelijoilleen kiitosviesti: "Pelastitte vuoden 2015."

Viite