Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ekotölkki ei poista maidon päästötaakkaa

22.12.2017

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Ekokyttä vaalentaa kahvinsa kasviperäisillä tuotteilla, mutta tarkkaavaisena toisten ihmisten kulutuskäyttäytymisen kyylääjänä häneltä ei jää huomaamatta, mitä nautaeritemarkkinoilla tapahtuu. Tällä kertaa silmiin osui Arlan luomumaidon uudistunut pakkaus.

Tapaus: Arla kertoo, että uusi valkaisematon ja muoviton kartonkipakkaus aiheuttaa 33 prosenttia pienemmät päästöt kuin perinteinen maitotölkki. Pakkaus on myös viitisen prosenttia kevyempi.

Syyte: Aivan kuten konkreettisen painonkin kohdalla, myös ympäristötaakan osalta sisältö on paljon olennaisempi kuin pakkaus. Maidon kasvihuonekaasupäästöt ovat arviosta riippuen 1–2 kiloa litralta. Arlan mukaan 33 prosentin vähennys tölkin päästöistä on grammoina seitsemän eli vähemmän kuin sadasosa sisällön päästöistä.

Puolustus: ”Me Arlalla tiedostamme, että pakkaus ei ole suurin tekijä hiilijalanjäljen kannalta. Kun ympäristövaikutuksia verrataan, myös ravintoarvo pitää ottaa huomioon. Maidon on todettu suoriutuvan paremmin esimerkiksi soijajuomiin verrattuna, kun tuotteen ravinnollista hyötyä verrataan päästöihin.

Pyrimme vähentämään haitallisia ympäristövaikutuksia kaikissa tuotteen elinkaaren vaiheissa. Maito sen verran suosittu tuote, että pakkauksellakin on merkitystä hiilijalanjäljen kannalta. Jos kaikki Suomen maitopakkaukset vaihdettaisiin tähän Arlan käyttämään pakkaukseen, Suomen maanteillä kulkisi 800 000 kiloa vähemmän pakkausmateriaalia”, Arlan tiedotuksesta vastataan.

Tuomio: Arla tehköön todellisen ekoteon pakkaamalla uuteen tölkkiinsä kasviksista valmistettua maidonkorviketta.Lisää aiheesta:Viite