Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lakanoista räsymattoja

7.6.2016

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Parantumattomana maalaisromantiikan rakastajana Ekokyttä kiinnitti haukankatseensa Finlaysonin kierrätyskampanjaan, jossa vanhat lakanat kierrätetään räsymatoiksi. Haiskahtaako ostamaan innostamisessa viherpesun löyhkä?

Tapaus: Finlaysonilla on kierrätyskampanja, jossa vanhat lakanat, pussilakanat ja pyyhkeet voi viedä Finlaysonin myymälään ja saada 2–13 euroa hyvitystä uusia ostaessa. Lakanoista tehdään matonkuteita ja niistä kotimaisia räsymattoja. Kampanja mainostaa yhdistävänsä kierrätyksen ja kotimaisen työn.

Syyte: Finlayson antaa ymmärtää, että lakanan kierrättäminen räsymatoksi säästäisi luontoa. Mutta onko kyse vain yrityksestä myydä enemmän lakanoita? Tarjous on voimassa 16:ssa Finlaysonin myymälässä. Ympäristöhyödyt häviävät, jos Oulun myymälässä käy lakanaostoksilla henkilöautolla esimerkiksi Sodankylästä 270 kilometrin päästä.

Puolustus: ”Suomessa tekstiilijätettä päätyy kaatopaikoille ehkä jopa 90 000 tonnia vuosittain. Tähän mennessä kampanjassamme on kerätty lakanoita arviolta 15 tonnia. Luultavasti lakanat olisivat päätyneet jätteenpolttoon. Ympäristön kannalta järkevämpää on hyödyntää ne materiaalina. Parhaimmillaan kierrätetty materiaali on myös pois neitseellisen puuvillan tuotannosta.

Kierrätyskampanjamme on tietysti vaikuttanut myyntiimme positiivisesti, mutta asiakkaamme ovat olleet helpottuneita, kun vanhoille lakanoille on palautuspaikka. Myönnämme välimatkaongelman, mutta myymälät ovat ainoa järkevä keräyspaikka. Räsymattoprojektimme työllistää osaajia Suomessa ja samalla testaamme onko kotimaisille tuotteille kysyntää”, vastaa vastuullisuuskoordinaattori Elli Ojala Finlayson Oy:stä.

Tuomio: Vapautetaan syytteestä, mutta toivotaan kierrätyksen jatkokehittelyä.

Viite