Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Muovikääre ei viherrä lihaa

14.6.2017

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Tapaus: Atria toi vuoden alussa markkinoille uuden jauhelihapakkauksen, jonka sanotaan säästävän muovia yli puolet aiempaan pakkaustyyppiin verrattuna. Vuositasolla uusi pakkaus tuottaisi 150 tonnia vähemmän muovijätettä. Pakkauksen painoa tai sen hiilidioksidipäästöjä ei kerrota.

Syyte: Jauhelihapakkauksen sisällöllä on valtavasti suurempi merkitys kuin itse pakkauksella. Esimerkiksi naudanlihakilon hiilidioksidipäästöt ovat 15 kiloa lihakiloa kohti ja broilerinkin vielä 4 kiloa. Perinteisen muovipakkauksen päästöt ovat 60–80 gramman luokkaa pakkausta kohti. Jälkimmäisen puolittaminen on mitätön ekoteko.

Puolustus: ”Atria pystyy toiminnassaan parhaiten vaikuttamaan energian ja veden kulutukseen sekä ehkäisemään jätteiden ja ruokahävikin syntyä. Uusi jauhelihapakkaus on erinomainen esimerkki suorien ympäristövaikutusten vähentämisestä, sillä se puolittaa muovin määrän aikaisempaan pakkaukseen verrattuna. Tämä tarkoittaa 55 rekkakuormallista muovia vuosittain.
Atria käyttää pelkästään kotimaista lihaa. Suomalaisen naudanlihan hiilijalanjälki on selkeästi pienempi verrattuna esimerkiksi amerikkalaiseen tai brasilialaiseen”, sanoo Atrian viestintä- ja IR-päällikkö Hanne Kortesoja.

Tuomio: Atria tuomitaan täyttämään hienot uudet pakkauksensa kasvistuotteillaan jauhelihan sijaan.

Viite