Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Muovipallo pesee nihkeästi

24.6.2017

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva

Tapaus: Ekokyttä tyydyttää materialistisen yhteiskunnan synnyttämät shoppailutarpeet selailemalla netin ekokauppoja. Viimeksi haaveilu katkesi ekologisiin pesupalloihin. Yhdenkin tehon kerrottiin perustuvan ”luonnon uuden sukupolven keraamisiin rakeisiin ja luonnonmukaisiin pelletteihin”.  Ajatus on, että veden PH-arvo nousee, jolloin lika irtoaa.

Tutkinta: Teknokemian yhdistyksen mukaan pyykin peseytymiseen vaaditaan pesuainetta, vettä, lämpöä, aikaa, ja mekaniikkaa eli tekstiilien liikettä toisiaan vastaan. Jos pallo nostaisi luvatusti veden ph-tasoa, niin emäksinen vesi voiso irrottaa happamat tahrat.
Ekokytän testeissä Ecozone-pesupallon teho oli yhtä tyhjän kanssa. Samoin Ruotsin kuluttajalehti Råd&Rön on kirjoittanut pesupallojen olevan humpuukia.

Todistajat: Osa käyttäjistä on tykästynyt palloihin. Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku on kokeillut pari kertaa. Hän oli suhteellisen tyytyväinen pesupalloon tummien vaatteiden pesussa. Tahrat eivät pallolla lähde. ”Suurin riski on, että pelkällä pallolla pestessä vaatteet pinttyvät ja menevät huonoksi normaalia nopeammin. Ei ole ekologista, jos pitää ostaa uusia vaatteita”, Jerkku sanoo.

Tuomio: Ekokyttä kehottaa erityiseen tarkkaavaisuuteen, kun kyse on tuotteista, joiden mainoksessa mainitaan ”luonnon uusi sukupolvi”. Joskus sen sijaan käytetylle vaattelle riittää pelkkä tuuletus.

Viite