Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Onko Ähtärin pandoissa järkeä?

8.7.2016

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Piinkovan ulkokuorensa alla Ekokyttäkin pitää isopandoja mahdollisesti maailman lutuisimpina eläiminä. Samoin Ähtäri on aivan mesta paikka. Mutta kannattaako näitä kahta yhdistää?

Tapaus: Ähtärin eläinpuistoon on jo ehkä ensi vuonna tulossa pandapariskunta. Eläinpuisto vuokraa pandat kiinalaisilta ja niille rakennetaan suuret tilat. Kunnianhimoinen tavoite olisi saada pandat lisääntymään Suomessa luonnollisesti.

Syyte: Hanketta perustellaan pandojen suojelulla. Eläinsuojelujärjestöt Animalia, WWF ja Suomen Eläinsuojeluyhdistys kuitenkin kaikki vastustavat sitä.
Suomessa on puolestapuhujien mukaan pandoille sopiva ilmasto. Tosiasiassa Suomessa on kuitenkin liian kylmä talvisin, pandat joutuisivat viettämään aikaa paljon sisällä.
Hankkeen ekologisuutta voi miettiä yleisemminkin. Pandat syövät lähinnä bambua. Se ei kasva Suomessa, joten sitä jouduttaisiin tuomaan ulkomailta. Lähin paikka, jossa bambua viljellään, on Saksa.

Olisi parempi, jos pandoja voitaisiin suojella omassa elinympäristössään. Eläintarhassa syntynyttä pandaa on hyvin vaikea palauttaa luontoon, joten käytännössä ne jäävät koko iäkseen turistinähtävyydeksi.

Puolustus: ”Kiinan keskeinen lähtökohta ja syy sijoittaa pandoja Ähtäriin on neljän vuodenajan vaihtuva ilmasto, jollainen on myös pandojen luonnollisessa ympäristössä Kiinan vuoristossa. Kiina on päätynyt siihen, että näiden äärimmäisen uhanalaisten pandojen suojeluohjelmassa mahdollisesti syntyvät pandat palautetaan Kiinaan. Nämä pennut tulevat olemaan arvokkaita emoyksilöitä näiden harvinaisten eläinten luonnonmukaisessa lisääntymisessä. Kiina ei vuokraa pandoja, vaan kysessä on osa laajaa suojeluohjelmaa Kiinassa olevien pandjen luontoonpalauttamisessa”, vastaa Ähtäri Zoo – Ähtärin eläinpuisto Oy:n toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi.

Tuomio: Ainakaan viherpesusta tässä ei ole kyse, sillä pandat tulevat eläintarhalle kalliiksi. Ekokyttä tarkkailee.Lisää aiheesta:Viite