Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Perhetila ei takaa mitään

22.12.2016

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Tapaus: Syyskuussa Ekokyttä joutui rauhoittelemaan itseään kamomillateellä. Taloyhtiön roskiksesta dyykatun Hesarin etusivulla hän törmäsi taas mainoskikkaan, jonka tarkoitus on saada lihansyöminen vaikuttamaan eettiseltä ja mukavalta.

Osa Atrian broilerin, kalkkunan ja muista lihoista saa pakkaukseensa Perhetila-merkin. ”Terveiset maailman jäljitettävimmästä lihatalosta”, mainoksessa sanotaan.

Syyte: Perhetila-nimityksellä luodaan vääränlaista mielikuvaa. Perhetilasta tulee mieleen tila, jossa eläimet tunnetaan nimeltä ja aurinko paistaa aina.

Yksi Atrian perhetiloista on Latva-Kariniemen tila Jalasjärvellä. Atrian nettisivuilla kerrotaan, että kun tila perustettiin vuonna 1974, tilalla oli 30 000 broileria. Paljonko broilereita on nyt, sitä ei kerrota. Suomalaisella broileritilalla on keskimäärin 60 000 lintua.

Atria mainostaa, että tila on helposti jäljitettävissä. Lain mukaan kaiken lihan on oltava jäljitettävissä. 

Puolustus: ”Atrian Perhetila-merkitty tuote tarkoittaa, että se on tuotettu tunnetulla suomalaisella maatilalla. Kaikki Atrian broilerikasvattajat ovat mukana perhetilamerkinnässä. Perhetilamerkittyjen tuotteiden osuus siipikarjatuotteissa on kasvanut, ja valtaosa Atrian kuluttajille myytävistä tuotteista on jo Perhetila-tuotteita.

Atria on kehittänyt järjestelmänsä siten, että lopputuote pystytään jäljittämään yksittäiselle tilalle asti. Perhetilat ovat perheiden omistuksessa olevia maatiloja. Perhetilat takaavat avoimesti nimellään ja tekemällään työllä, että liha on laadukasta, turvallista ja maukasta”, Atrian viestinnästä vastataan.

Tuomio: Koska perheomisteisuus sinänsä ei takaa ekologisempaa tuotantoa tai eläimille parempia olosuhteita, Ekokyttä myöntää Perhetila-merkille viherpesumerkin. Onnea Atria!

Viite