Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Turve säästä kattilaa, ei ilmastoa

15.5.2017

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Ekokyttä ilahtui huomatessaan, että Vantaan Energia aikoo muuttaa Martinlaakson voimalan polttamaan biopolttoaineita. Sitten ekokyttä tajusi, että biopolttoaine tarkoittaa myös synkänruskeaa turvetta.

Tapaus: Martinlaakson voimalaitos uudistetaan 2017–19. Yhdessä kattilassa poltetaan lähialueelta peräisin olevaa biopolttoainetta: ylijäämähaketta, sahanpurua, vaneriteollisuuden hukkapaloja – ja turvetta. Muutos vähentäisi fossiilisen polttoaineiden käyttöä ja hiilidioksidipäästöjä.

Syyte: Biopolttoaineet eivät ole paras ratkaisu. Turpeen hiilidioksidipäästöt riippuvat laskentavasta, mutta ovat pahimmillaan kivihiilen luokkaa. Myös puun poltto vapauttaa hiilidioksidia ilmakehään. Tämän lasketaan korvautuvan, mutta se vie aikaa.

Puolustus: Yli 80 prosenttia Vantaan lämmityksestä hoidetaan sähkön ja kaukolämmön yhteistuotantolaitoksilla. Martinlaakson biohankkeessa hyödynnetään vanhaa käytöstä poistettua kaasukattilaa. Laitos korvaa hiilellä ja maakaasulla tuotettua energiaa, jolloin yhtiön hiilidioksidipäästöt vähenevät yli 150 000 tonnia vuodessa. Turpeen vähäinen käyttö (alle 10 %) puupolttoaineen lisänä suojaa kattilan sisäpuolisia rakenteita kloorikorroosioilta. Turpeen vaihtoehtona korroosion estämiseksi voisi olla esimerkiksi alkuainerikin käyttö, mikä lisäisi kustannuksia selvästi, Vantaan Energiasta vastataan.

Tuomio: Kysykää kansalaisilta, tykkäävätkö he enemmän kattilasta vai ilmastosta.

Viite