Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Eno lopettaa – nämä kysymykset jäivät vaille vastausta

2.2.2018

Eno

Nimimerkki Tietämätön kysyy mihin kysymyksiin Eno on jättänyt vastaamatta.

Eno vastaa: Onhan näitä tullut vuosien varrella vastaan. Niin kuin silloin, kun Mak­kos­-Oskari kysyi, mihin se puolikas Koskenkorva joutui maamiesseuran pikkujou­lujen jälkeen.

Minulta saa periaatteessa kysyä mitä vain, kuten lehdessä on mainostettu. Mutta rohkaisen ihmisiä omatoimisuuteen.
Jos vastaus on silkkaa perustietoa, ehkä kannattaisi kysyä muualta.

Mikä on Facebook? Mikä on galaksi? Tuo jälkimmäinen tuli varmaan koululai­silta, jotka kuvittelivat pääsevänsä esitelmän teossa kerrankin helpolla. Takaisin kirjojen ääreen, iiskotit!

Jätin myös juhannuskiireiden vuoksi vastaamatta ”mamalle”, joka halusi tietää vauvakirjaa varten toukokuun 2008 tapahtumat Suomessa ja maailmalla, ajankoh­dan tärkeät ihmiset ja hittikappaleet.

Yksityisasiat – niin omani kuin muiden
– olen jättänyt paljastamatta. Vuosia sit­ten nimimerkki ”Kansalla on oikeus tietää” yritti udella kautta rantain tunnetun vihreän poliitikon parisuhteen tilasta. Olikohan kysyä suunnitellut välistävetoa?

Samaa sarjaa ovat kysymykset, joissa kysyjä penää vahvistusta omalle salaliitto­teorialleen. Miksi Harri Holkerin halli­tuksen ministerit A, B ja C lounastivat yri­tys X:n toimitusjohtajan kanssa Mauno Koiviston tietämättä? Nii­-in.
Tavallaan kiehtovia ovat saamani pitkät kirjeet, joissa on kyllä kovasti asiaa, mut­ta ei oikein kysymystä. Tai sitten kysymys ei tunnu liittyvän kirjeeseen tai mihinkään muuhunkaan.

Suosikkini on kymmenen vuoden ta­kainen pitkä kirje, joka oli otsikoitu ”Miksi valkosipulikurkut maksavat liikaa?” Kysyjä perusteli kysymystään käsinkirjoitetun li­uskan verran muun muassa etikan käytöllä puhdistusaineena ja huipensi tekstinsä läskisoosista pitäneeseen isoisäänsä, angina pectoris ­-potilaaseen. Minulle tuli tunne, että sisimmissään kysyjä oli jo itse vastan­nut kysymykseensä.

Ehkä samaa voi sanoa ”Kansanfiloso­fin” kysymyksestä: ”Mistä tietää luovan ajattelijan tekemisistä, jos hän ei kerro niis­tä kenellekään ja kirjoittaa nimimerkillä?”
Palstalleni on tullut vuosien varrella sa­toja kysymyksiä, joten osa kysymyksistä on ollut pitkään jonossa vastaamista odottaen. Sitten voi käydä niin, että aika ajaa hyvänkin kysymyksen ohi.

Vastaamatta jäi esimerkiksi kysymys siitä, onko Saturn V ­kantoraketti vai ava­ruussukkula ekologisempi tapa kuljettaa tavaraa kiertoradalle. Pannahiset lopettivat sukkulalla lentelyn, joten tuntui, että vas­taaminen olisi ollut jälkijättöistä.

Jonoon saattaa jäädä koko joukko mui­takin kysymyksiä, sillä tämä on viimei­nen lehdessä ilmestyvä Eno tietää ­-pals­ta. Voi olla että palaan asiaan internetissä, mutta on tässä muutakin puuhaa. Pitäisi korjata vajan kattokin. Homma jäi pahas­ti kesken, kun 25 vuotta sitten aloin vastai­lemaan kaiken maailman tietämättömien uteluihin.

Viite