Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Homeopatia – viinaa Alkon ohi

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Home-o-bar! Kaada itsellesi shotti, laimenna ja ravistele. Toista kunnes todellisuus parantuu tai kyllästyt.Juha Peurala

Home-o-bar! Kaada itsellesi shotti, laimenna ja ravistele. Toista kunnes todellisuus parantuu tai kyllästyt.

2.2.2015

Eno

Alkoholipitoiset homeopaattiset lääkkeet ovat vapaasti kaupan.

Nimimerkki "Vaihtoehtojuopoksi aikova" kysyy: Miksi homeopaattista lääkettä, joka käytännössä on esimerkiksi 20 prosenttista viinaa, saa myydä alaikäisille ja ylipäätään Alkon ulkopuolella? Entä mitä tapahtuu jos ottaa yliannoksen homeopaattista lääkettä?

Eno vastaa: Homeopatia on sikäli turvallista, että homeopaattisissa valmisteissa ei ole mitään vaikuttavaa ainetta, paitsi toisinaan tuota alkoholia. Sen vaikutuksista minulla olisikin useampia värikkäitä anekdootteja, mutta ei riitä yhden lehden palstat siihen savottaan.

Homeopatiahan on vekkuli vaihtoehtohoitomuoto, jossa uskotaan samanlaisen parantavan samanlaista, kuten keskiaikaisessa lääketieteessä. Muinoin pohdittiin esimerkiksi, että jos kasvilla oli munuaisenmuotoiset lehdet, sitä saattoi käyttää munuaistautien hoitoon. Homeopatiassa koetetaan löytää tämäntapaisia ”parantavia aineita”, jotka sitten laimennetaan vedellä, alkoholilla tai muulla sideaineella niin pitkälle, että alkuperäistä ainetta ei ole enää lainkaan kyseisessä tuotteessa.

Vaikutuksen uskotaan siirtyvän jollakin fysikaalisella tavalla aineesta lääkkeeseen ja edelleen lääkkeestä elimistöön, mutta sen tarkemmin vaikutusta ei enää nykyään kuvata, sillä homeopaattien aikaisemmin kannattama veden muisti -teoria on osoitettu pätemättömäksi.

Homeopaattiset valmisteet eivät ole lääkkeitä, vaan ne kuuluvat samaan kategoriaan kuin ravintolisät. Ravintolisät taas luetaan elintarvikkeisiin, joilla on oma valvontansa. Jos ne olisivat lääkkeitä, ne kuuluisivat Fimean valvontaan ja niiden tehon pitäisi olla tieteellisesti osoitettu.

Valvira valvoo Suomessa alkoholiasioita. Alkoholia sisältävien homeopaattisten valmisteiden tukkumyyntiin tarvitsee Valviralta luvan, samoin valmistamiseen. Mutta itse vähittäismyynti on vapaata. Valvira on ohjeistanut valmistajia homeopaattisten tuotteiden pakkauskoon suhteen: niiden pitää olla pieniä, desin tai alle. Voi olla, että tulisi enemmänkin sanomista, jos homeopaattista ihmejuomaa myytäisiin puolen litran pulloissa puolta halvemmalla kuin vastaavaa tuotetta Alkossa.

Sinänsä Alkosta saa kyllä halvemmat humalat. Puolen desin homeopaattinen valmiste voi maksaa helposti parikymppiä.

Jos homeopaattinen valmiste ei sisällä alkoholia, sitä voi kiskoa vapaasti niin paljon kuin napa vetää, pelkoa yliannoksesta ei ole.

Homeopatiaan kuuluu myös ajatus, että mitä laimeampaa valmiste on, sitä tehokkaampaa. Pätisikö se oikeasti? Saisiko muutamasta tipasta homeopaattista alkoholia kunnon karuselli- ja hedelmäkorien arvonta -kännit?

Viite