Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kanaria ja kesämökki päästöilevät

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Lomalle matkustamatta. Näin nikkaroit kesämökin takapihalle: aitaa kersojen leikkimökki ja maalaa aidan sisäpuolelle Saimaan ulappa. Etelänloma taas simuloituu näppärästi lipittämällä olutta rantatuolissa Stockan kellon alla.Juha Peurala

Lomalle matkustamatta. Näin nikkaroit kesämökin takapihalle: aitaa kersojen leikkimökki ja maalaa aidan sisäpuolelle Saimaan ulappa. Etelänloma taas simuloituu näppärästi lipittämällä olutta rantatuolissa Stockan kellon alla.

2.6.2015

Eno

Talvilämmin mökki on oikea päästöpesä.

Nimimerkki ”Kesän lapsi” kysyy: Kumpi tuottaa enemmän päästöjä, viikon lomamatka lentokoneella kerran vuodessa Espanjaan vai talvella lämpimänä pidettävän kesämökin ylläpito ja 260 km:n keskimääräinen edestakainen matka sinne noin viisi kertaa kesässä?

Eno vastaa: Minullahan on jo pidemmän aikaa ollut tapana muuttaa kesämökkiin, eli pihan toiselle laidalle aittaan, kun lämpimät tulevat. Hiilidioksidipäästöjä ei ole, mitä nyt pari alinta hirsikertaa tuolla järven puolella hiljalleen lahoavat. Pitäisi järjestää aitankorjaustalkoot nyt kun pilkkikausikin näyttää olevan ohi. Makkos-Oskari kävi jo uimassakin, pilkkireissullaan.

Mutta asiaan. Kesämökin energiankulutus riippuu muun muassa rakennuksen koosta. Keskivertomökillä se on noin 8 000 kilowattituntia vuodessa. Tästä lämmityssähkön osuus on 6 000 kilowattituntia. Lämmityssähkön päästöille käytetään laskuissa keskiarvoa 400 g/kWh, tavalliselle 200 g/kWh. Tämä johtuu siitä, että lämmityssähköä taiotaan pääosin kivihiilellä.

Mökin päästöt vuodessa olisivat siis 2 800 kiloa hiilidioksidia. Jos tähän lasketaan päälle 1 300 kilometriä autoilua kaaralla, jonka päästöt ovat 140 grammaa per kilometri, saadaan 2 800 + 182 = 2 982 kiloa hiilidioksidia, eli pyöreästi noin 3 000 kiloa.

Lentomatka Helsinki–Vantaalta Gran Canarian lentokentälle Las Palmasin liepeille ja takaisin tuottaa 1 580 kiloa hiilidioksidipäästöä. Eli pääset noin puolet pienemmällä kulutuksella, jos vaihdat mökinomistamisen rantalomaan. Mutta jo toinen saman pituinen lentomatka vuodessa, tai loma Thaikuissa, ylittää selvästi kesämökin päästöt.

Tilanne muuttuu radikaalisti, jos kesämökissäsi ei ole peruslämpöä ja sitä käytetään vain kesäisin. Tällöin sähkönkulutus saattaa olla vain 20 prosenttia peruslämpöisen mökin kulutuksesta. Päästöt putoavat reilusti lentomatkailun alle. Tuollaisella mökillä voisi käydä tiheämminkin tai se voisi sijaita kauempana.

Ihminen ei tietenkään toimi rationaalisesti sen enempää itsensä kuin planeetankaan näkökulmasta. Hän ei suostu valitsemaan etelänloman ja kesämökin välillä, vaan ottaa molemmat. Siis kesämökin Kanarialta.

Viite