Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kannattaako pakasteet sulattaa jääkaapissa?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Energiapihiä ja viileetä! Aikaansa seuraava hipsteri valmistaa itse jääkaapin retrokeittiöönsä: suihkepullolla kostutettu villasukka pitää maitotölkin kylmänä.Juha Peurala

Energiapihiä ja viileetä! Aikaansa seuraava hipsteri valmistaa itse jääkaapin retrokeittiöönsä: suihkepullolla kostutettu villasukka pitää maitotölkin kylmänä.

2.3.2015

Eno

Energiansäästö kasvaa pienistä puroista.

Nimimerkki ”Maailmanpelastaja Mankkaalta” kysyy: Minkä verran pakastukseen kuluvaa energiaa voi säästää, jos sulattaa pakastetut ruuat jääkaapissa?

Eno vastaa: Kysymyksestäsi puuttuu yksi olennainen sana, nimittäin ”muistaa”. Jos siis muistaa sulattaa pakastetut ruuat jääkaapissa. Harva meistä omaa niin rautaisen muistin että tajuaa edellisenä iltana ottaa seuraavan päivän lounasmössön pakasteesta jääkaappiin sulamaan. Olen joskus pyrkinyt itse tällaiseen täsmällisyyteen, mutta toistuvasti muistan asian vasta sitten kun nälkä alkaa kaihertaa suoliston kaarteessa.

Jääkaappisulatus ei tosin pelasta maapalloa esimerkiksi ilmastonmuutokselta. Säästyvän energiamäärän voisi hahmottaa esimerkiksi laittamalla jääkaappiin kaksi samanlaista tuotetta, toisen  pakastimesta ja toisen huoneenlämmöstä. Sulattamalla pakastimesta otetun tuotteen jääkaapissa säästää energiaa sen verran mitä tuon toisen tuotteen jäähdyttämiseen huoneenlämmöstä jääkaappilämpötilaan olisi mennyt. Ei nyt ihan, mutta suunnilleen.

Jos käyttää esimerkkinä vesilitraa, sen 20 asteen lämpötilamuutos sisältää energiaa 0,023 kilowattituntia. Tätä voi suhteuttaa jääkaapin energiankulutukseen, joka on yleensä noin 0,3–0,8 kilowattituntia vuorokaudessa.

Asian voi nähdä niinkin, että sulattamalla tuotteen huoneenlämmössä asunnon lämmitysjärjestelmä joutuu tuottamaan tuon verran ylimääräistä energiaa, kun taas sulattamalla jääkapissa säästetään kyseinen määrä energiaa. Fiksu ihminen omaksuu arjessaan useita energiaa säästäviä tapoja ja jääkaapissa sulattaminen on yksi niistä. Vaikka säästö on pieni, toki pienistä puroista voi kasvaa hiukan isompi puro.

Mutta jos haluat pelastaa maapallon, peru mieluummin Thaimaan lomamatka. Eli nyt kaikki lentomatkoja peruuttamaan!
energiapihiä ja viileetä! Aikaansa seuraava hipsteri valmistaa itse jääkaapin retrokeittiöönsä: suihkepullolla kostutettu villasukka pitää maitotölkin kylmänä.

HUOM! Kuten jotkut tarkkaavaiset lukijat ovat huomauttaneet, kirjoituksessa on jäänyt huomioimatta jään olomuodon muuttumiseen, eli vedeksi sulamiseen tarvittava lämpöenergia.

Viite