Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kieli vailla pekkoja ja pirjoja

29.1.2018

Eno

Käyttäjän Eno kuva

Nimimerkki "Kielikki" kysyy, onko kieliä, joissa nimet eivät ole sukupuolittuneita. Eli siis ei ole erikseen tyttöjen ja poikien nimiä.


Eno vastaa:
Maailmassa on paljon nimijärjestelmiä, jotka eivät toimi kuin suomalainen, jossa tytölle annetaan tytön nimi, pojalle pojan nimi ja presidentille Kekkosen nimi. Jo Euroopastakin löytyy nimisysteemi, josta esimerkiksi sukunimi puuttuu kokonaan. Näin on Islannissa.

Eurooppalaisissa ja islamilaisissa kulttuureissa on listat tyttöjen ja poikien nimistä, ja vaihtelevan kokoinen lista sukupuolineutraaleja nimiä. Mutta Euroopassa- kaan sukupuoli ei ole aina tärkein. Espanjassa pojalle saatetaan antaa toiseksi nimeksi Maria neitsyt Marian kunniaksi ja vastaavasti tytölle Josef.

Maailmassa on nimijärjestelmiä, jotka periaatteessa ovat ainakin olleet sukupuolineutraaleja. Inuitien perinteisessä nimijärjestelmässä lapsi sai usein nimen kuolleen sukulaisen mukaan tämän sukupuolesta riippumatta.

Monissa afrikkalaisissa kulttuureissa lapsen nimi saattaa tulla syntymäajankohdasta, sisarusjärjestyksestä tai sisältää viisauden tai sananlaskun. Jotkin näistä nimistä kiinnittyvät sukupuoleen, toiset eivät.

Kiinassa ja monissa Kaakkois-Aasian maissa sukunimiä on käytössä hyvin vähän, joten ihmiset erottuvat etunimillään. Kiinan kielessä lapselle luodaan nimi, yleensä käyttämällä kahta kirjoitusmerkkiä. Nimellä ei automaattisesti ole sukupuolta, mutta käytännössä esimerkiksi kukkia tarkoitta- via merkkejä on usein tyttöjen nimissä.

Suomen hallitus puuhaa uutta nimilakia, johon on ehdotettu nimien sukupuolineutraaliutta. Ei kielen muuttaminen ainakaan hidasta maailman muutosta.





Viite