Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuinka paljon lanttulaatikkoa voi jättää alumiinivuokaan?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Jouluongelma. Tuunaajaveljelle voi viime hetkessä valmistaa lahjan valamalla pikkujoulujen suklaakääreistä ja tuikuntähteistä päheät alukiekot.Juha Peurala

Jouluongelma. Tuunaajaveljelle voi viime hetkessä valmistaa lahjan valamalla pikkujoulujen suklaakääreistä ja tuikuntähteistä päheät alukiekot.

23.12.2015

Eno

Kierrätysvuoan ei tarvitse olla putipuhdas.

Nimimerkki ”Kierrätysjoulu” kysyy: Kuinka paljon lanttulaatikon räispeitä voi jättää alumiinivuokaan ja silti vielä laittaa sen metallinkierrätykseen? Entä tarvitseeko pulloista poistaa muovi- ja metalliosat lasinkeräykseen? Minne laitan käytetyt tuikut?

Eno vastaa: Kannattaa valmistaa jouluksi niin hyvät laatikot, että ruokailijat kaapivat vuoat puhtaaksi. Se nimittäin riittää metallinkierrätykseen, niitä ei tarvitse pestä.

Jos haluaa, vuoan voi vielä pyyhkäistä vaikka käytetyllä paperipyyhkeellä. Jos pelkää että lanttulaatikon tähteet alkavat haista metallikeräysastiassa, alumiinivuoat voi vaikka tiskata viimeiseksi tiskivedessä. Ruoantähteet muuten lähtevät niistä yllättävän helposti. Vuoan laittaa myös astianpesukoneeseen, jos sinne meinaa jäädä muuten tyhjää.

Tuikut voi laittaa metallikierrätykseen. Niidenkään ei tarvitse olla täysin puhtaita steariinista, pieni määrä kyllä palaa käsittelyprosessissa pois.

Lasinkeräykseen laitettavissa pulloissa ja purkeissa on selkeä periaate: jos osa on irtonainen, se otetaan pois ja lajitellaan oman materiaalinsa mukaan. Esimerkiksi lasipurkin kannet ja viinipullon metallikorkit kannattaa laittaa metallikeräykseen. Sen sijaan jos pullossa olevan metalli- tai muoviosan irrottaminen alkaa vaatia työkaluja, sen voi jättää astiaan kiinni. Kokemuksesta sanoisin myös että kannattaa jättää: Meikäläisellä tuppasi kulumaan takavuosina eräskin toppa laastaria kun aloin puukon ja puntarin kanssa irrotella viinipullon kaulassa olevia metallirinkuloita.

Usein kierrätys- ja keräysohjeissa on eroja eri puolilla maata, mutta metallinkeräyksessä ohjeet ovat samat kaikkialla. Yhdenmukaiset keräysohjeet itse asiassa jo odottavat ensi vuotta, jolloin Rinki Oy alkaa kerätä erilaisia pakkausmateriaaleja koko maassa.

Yhtä et kysynyt, nimittäin uuden vuoden tinojen kierrätystä.

Vastaan kuitenkin. Uudenvuoden tinahan on tunnetusti pääosin lyijyä, joten se kuuluisi vaarallisten jätteiden keräykseen. Se joka ottaa maagilliset taikavoimat vähänkin vakavasti, kierrättää kuitenkin tinan kotonaan. Eli valaa samasta tinasta uudet kuviot seuraavana vuonna. Joka tämän maagisen säännön rikkoo, voi saada alkavana vuonna muun muassa. nirhaman varpaaseensa, huonon mangoldisadon, porvarihallituksen taas ja jouluksi vain pehmeitä paketteja ja aineettomia lahjoja.

Viite