Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mikä lasketaan riistaksi?

Eno-kuvitus
Oikeat varusteet oikeaan työhön. Miehekkäästi varustautunut urbaanimetsästäjä tekee riistaa vaikka pakastekanasta.

Oikeat varusteet oikeaan työhön. Miehekkäästi varustautunut urbaanimetsästäjä tekee riistaa vaikka pakastekanasta.

21.4.2016

Eno

Fasaani tai villisika on yleensä tarhattua.

Nimimerkki ”Ruokavalio vaihtoon” kysyy: Olen päättänyt siirtyä kasvisruokavalioon, jota täydennän merenelävillä ja riistalla. Mutta mikä lasketaan riistaksi? Onko villisika aina riistaa? Entäs fasaani tai etana?

Eno vastaa: Määritelmän mukaan riistaa on mikä tahansa eläin, jota metsästetään syötäväksi tai esimerkiksi turkin vuoksi. Tässä suhteessa riista eroaa esimerkiksi meidän perän metsästysseurasta, joka kyllä päätyy harva se syksy ammuskelemaan omia jäseniään, mutta toistaiseksi ei sentään kylmäksi asti saati pataan. Kerroinko jo, että naapurini Oskari Makkonen on seuran puheenjohtaja?

Villisika ja fasaani kuuluvat metsästyslaissa lueteltuihin riistaeläimiin, mutta molempia myös tarhataan. Kaupassa tai ravintolassa tarjolla on lähinnä tarhattua eläintä. Aitoa riistaa on vaikea saada ilman suhteita metsästäjiin. Villisioilla ja fasaaneilla on kuitenkin tarhoissa huomattavasti väljempää kuin tehokasvatetuilla possuilla tai kanoilla.

Etana ei ole metsästyslain mainitsemien riistaeläinten eikä rauhoittamattomien eläinten joukossa. Käytännössä ruokana popsittavat etanat ovat kasvatettuja. Mutta mikään ei estä metsästämästä ravinnoksi esimerkiksi haitallisia espanjansiruetanoita. Etanan saa kiinni hitaampikin jahtihenkilö.

Metsästyksen kohteeksi joutumista pidetään eläimen kannalta parempana kohtalona kuin tehosikalaan syntymistä. Varmaan näin onkin. Toisaalta, jos nuo meidän perän metsästysseuralaiset joskus osuisivat eläimeenkin, tulisihan siitäkin kärsimyksiä. Helppoja ratkaisuja ei ole, paitsi veganismi, eikä sekään nyt helppoa ole.

Viite