Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mikä on ekologisin vaihtoehto maidolle?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Hyppää korkeammalle tasolle. Maailmassa on sudenkuoppa, mutta kasvimaidolla ponnistat parempaa kohti!Juha Peurala

Hyppää korkeammalle tasolle. Maailmassa on sudenkuoppa, mutta kasvimaidolla ponnistat parempaa kohti!

1.9.2015

Eno

Kaikki kasvimaidot hakkaavat luomumaidonkin.

Nimimerkki ”Mietteliäs maitokaupassa” kysyy: Mikä on ekologisin vaihtoehto: luomumaito, soijamaito, riisimaito vai kauramaito?

Eno vastaa: Joskus tällainen veteraanikansalainen muistaa kaipauksella aikoja, jolloin maidonkin kohdalla päätös oli vain sen välillä, ottaako sinistä vai punaista. Jälkimmäistä juomalla pääsi vähän lyhyemmillä elinvuosilla, joten olisi ehkä voinut välttää nykymaailman vaikeine valintoineen.

Nyrkkisääntönä voi sanoa heti, että kaikki lehmästä tulevat maidot ovat reilusti epäekologisempia kuin mikään kasvipohjainen maitojuoma. Tavallisen maidon hiilidioksidipäästöt ovat eri arvioiden mukaan noin reilusta kilosta alle kahteen kiloa hiilidioksidia maitokiloa kohti.

Luomumaito on toki hiukan ekologisempaa, sen päästöt ovat noin 10–20 prosenttia pienemmät. Sillä ei silti aliteta yhdenkään kasvisjuoman päästöjä.

Kasvimaidoista ekologisesti huonoin on riisimaito, sillä riisin viljely tuottaa paljon kasvihuonekaasupäästöjä. Sekin on kaukana lehmänmaidosta: riisimaidosta kertyy 550 grammaa hiilidioksidipäästöjä kiloa kohti, siis arviolta alle puolet siitä mitä luomumaidosta.

Soijamaitoja on sekä makeutettuja että makeuttamattomia. Makeuttamattomien aiheuttamat päästöt jäävät 400–500 grammaan kiloa kohti, makeutettujen voivat nousta yli 600 grammaan.

Tässä listassa ekologisimmaksi vaihtoehdoksi nousee kauramaito: sen päästöt ovat esimerkiksi kauramaitovalmistaja Oatlyn mukaan noin 250 grammaa kiloa kohti. Kaura on myös yleensä peräisin lähialueilta, joten kuljetuksen päästöt jäävät pieniksi.

Ihan identtisiähän nämä tuotteet eivät ole: toiset sopivat kahvimaidoksi paremmin, toiset taas leivontaan. Mikään kasvimaito ei maistu erityisen namilta raakana janoon kiskottuna.

Sitten täytyy kyllä muistuttaa, että yksi maitojuomalasi ei paljon paina Titanicin kannella. Maailma ei sillä pelastu, jos vaihdat lehmänmaidosta kasvimaitoon. Mutta voit toki aloittaa siitä, ja jatkaa vaikka autosta luopumisella.

Viite