Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miksi itsenäisyyspäivänä aina näytetään Laineen Tuntematon?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Tuntemattoman 30 vuoden syklit: mustavalkoinen, värillinen, fiinisti filtteröity ja ihanan sukupuoli- ja lajineutraali tulevaisuusvisio.Juha Peurala

Tuntemattoman 30 vuoden syklit: mustavalkoinen, värillinen, fiinisti filtteröity ja ihanan sukupuoli- ja lajineutraali tulevaisuusvisio.

5.12.2017

Eno

Nimimerkki "Kaukopartion poika": Miksi itsenäisyyspäivänä aina näytetään Edvin Laineen Tuntematon sotilas (1955) eikä koskaan Rauni Mollbergin Tuntematonta sotilasta (1985)?

ENO VASTAA: Laineen Tuntemattoman lähettäminen televisiosta ei ole sukupolvien mittainen traditio, vaan se alkoi vuonna 2000. Sitä ennen Laineen Tuntematon oli nähty itsenäisyyspäivänä televisiosta tasan kerran, vuonna 1995.

Elokuvateattereiden itsenäisyyspäiväohjelmistoon se on kuulunut jo aiemmin. Ruotsin televisio muuten lähetti Laineen Tuntemattoman ainakin itsenäisyyspäivänä 1992 – elokuva tosin oli 5.12. ohjelmistossa, mutta lähetettiin puolen yön jälkeen.

Rauni Mollbergin ”uusi Tuntematon” sai ensi-iltansa itsenäisyyspäivänä 1985. Ja onpa sitä sittemmin näytetty televisiossakin itsenäisyyspäivinä 1997 ja 2012. Elokuva oli ilmestyessään menestys: kriitikot pitivät, ja yli puoli miljoonaa suomalaista katsoi sen ensimmäisen vuoden aikana.

Syy, miksi Mollbergin Tuntemattomasta ei ole tullut Laineen Tuntemattoman veroista traditiota, ei ole niinkään Mollbergin leffassa, vaan Laineen elokuvassa.

Laineen Tuntematon sai ensi-iltansa vain vuosi Linnan romaanin ilmestymisen jälkeen. Se puhutteli, samalla tavalla kuin romaani, kertomalla sodasta rivimiehen ja tavallisen kansan näkökulmasta. Elokuva kuvitti jaettua kokemusta, nyt jaettua historiaa.

Mollbergin elokuva oli sodanjälkeisen sukupolven Tuntematon. Se pyrki realismiin. Elokuva oli värillinen, siinä ei ollut tehostemusiikkia, ja se kertoi sodan mielet-tömyydestä. Suomalaisetkaan eivät enää jakaneet samanlaista yhtenäistä sielunmaisemaa kuin 1950-luvun jälleenrakentajat. Tänä vuonna Mollen versio muuten pää-
si melkein paraatipaikalle. Se näytettiin 5. joulukuuta.

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas kokee luultavasti saman kohtalon kuin Mollbergin elokuva. Jäämme odottelemaan 2040-luvun Tuntematonta – animeversiota, jossa mecha menee mokoman suon yli että heilahtaa.

Viite