Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miksi on koira- ja kissaihmisiä?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Luokitteluöverit. Loputtomat kissa- ja possuihmistestit saavat näkemään tähtiä. Ne, tai psykotrooppiset aineet.Juha Peurala

Luokitteluöverit. Loputtomat kissa- ja possuihmistestit saavat näkemään tähtiä. Ne, tai psykotrooppiset aineet.

1.2.2016

Eno

Kissa- ja koiraihmiset ovat eriluonteisia.

Nimimerkki ”Haukku” kysyy: Miksi on koira- ja kissaihmisiä?

Eno vastaa: Kukapa ei pidemmän päälle alkaisi muistuttaa asuinkumppaniaan? Varsinkin entisaikaan täällä meidän perällä ihmiset muistuttivat sekä toisiaan että kotieläimiään. Kaikki olivat pitkänaamaista ja matalajalkaista sorttia. Liian läheistä ja pitkäaikaista kanssakäymistä, sanon minä.

Nykyään, kun ihmiset voivat valita paitsi asuinpaikkansa myös kotieläimensä vapaammin, persoonallisuus ohjaa myös lemmikkivalintaa. Kissa- ja koiraihmisyyden olemassaolo kietoutuukin kysymykseen, kuinka selkeitä persoonallisuustyyppejä on olemassa. Kissa- ja koiraihmisyyttä on tutkittu paljon, mutta harvoin tiukan tieteellisesti.

Tuloksiakin on saatu. Koiraihmisiä on enemmän kuin kissaihmisiä, joidenkin tutkimusten mukaan peräti kolme neljäsosaa eläinihmisistä on koiraihmisiä. Kissaihmisten määrä on eräiden tutkimuksien mukaan vain 11 prosenttia. Toisaalta jopa kolmannes ihmisistä pitää molemmista lajeista.

Tutkimukset ovat kohtalaisen yhdensuuntaisia: koiraihmiset ovat ulospäinsuuntautuvia, avoimia ja sosiaalisia. Kissaihmiset taas hiljaisia, sisäänpäinkääntyneitä, mutta myös avoimempia erikoisemmille ajatuksille, jonkin tutkimuksen mukaan myös älykkäämpiä kuin koiraihmiset. Hiukan vähemmän rakettitiedetason tutkimuksissa on saatu selville lisäksi että Paul McCartney on todennäköisesti koiraihmisten suosikkibeatle, kun taas kissaihmiset pitävät George Harrisonista.

Tutkimusten mukaan koiraihmiset ovat useammin perheellisiä ja kissaihmiset yksineläviä. Koiraihmisillä on monesti omakotitalo, kissaihmiset asuvat kerrostaloissa. Tämä tosin taatusti heijastelee sitäkin, missä ympäristössä mitäkin eläintä on helpoin pitää. Koiraihmiset olivat rennompia kuin kissaihmiset, jotka on tutkimuksissa usein havaittu neuroottisiksi. Toisaalta myös luovuus yhdistyy kissaihmisyyteen.

Kuten kuka tahansa koiria tai kissoja tunteva voi todeta, koira- ja kissaihmiset muistuttavat luonteeltaan lemmikeitään. Sitten ovat vielä ihmiset, joilla on sekä kissoja että koiria. He muistuttavat tutkimusten mukaan enemmän koira- kuin kissaihmisiä. Itse nämä monieläimiset katsovat erilaisten lemmikkiensä edustavan heidän persoonallisuuksiensa eri puolia. Koiraihmiset olivat erään tutkimuksen useimmin halukkaita ottamaan myös kissan, kun taas kissaihmisten enemmistö ei olisi ottanut koiraa, vaikka se olisi ollut mahdollista.

Minusta jako kissa- ja koiraihmisiin on aivan liian yksinkertainen persoonallisuuskartta. Kaikkihan tuntevat myös papukaijaihmiset, kalaihmiset, hamsterit ja pupuihmiset. Ja sitten on vielä sauvasirkat, jotka törröttävät paikoillaan ja muistuttavat elotonta puunpalasta. Muun muassa naapurini Oskari Makkonen on näitä sauvasirkkaihmisiä.

Viite