Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miksi poliisi käyttää selvänäkijöitä?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Tavanomaiset epäillyt. Tällaisen konnagallerian edessä voi hyytyä jopa viimeisimmän mallin kristallipallolla varusteltu myrrysmies.Juha Peurala

Tavanomaiset epäillyt. Tällaisen konnagallerian edessä voi hyytyä jopa viimeisimmän mallin kristallipallolla varusteltu myrrysmies.

22.3.2016

Eno

Nimimerkki ”Visionääri” kysyy: Miksi poliisit käyttävät apunaan selvännäkijöitä?

Eno vastaa: Isäukko kuuli kerran huhuja, että nimismies olisi tulossa taas etsimään hänen viinatehdastaan. Niinpä hän pyysi meidän perän tietäjän, Noita-Hutikan kertomaan nimismiehelle, että ukon viinapannu on saaressa eikä Uppasuolla, kuten oli. Kun Noita-Hutikka teki työtä käskettyä, nimismies vaan ilahtui, ettei tiennytkään ukon pistäneen taas tehtaansa pystyyn. Sitten poliisit kävivät hajottamassa pannut Uppasuolla, sillä se oli ainoa järkevä viinatehtaan kätköpaikka koko perällä.

Taidat puhua surullisen kuuluisasta Anneli Auerin tapauksesta? Selvännäkijöiden osuutta tapauksen poliisitutkinnassa on liioiteltu. Poliisi ei ottanut yhteyttä selvännäkijään, vaan tämä tarjoutui itse auttamaan. Tällaista sattuu: kun kyse on kuuluisasta ratkeamattomasta rikoksesta, tapahtumista näkyjä saaneita kansalaisia ottaa usein yhteyttä poliisiin.

Auerin tapauksessa poliisi tutki kaikki vihjeet. Väitetään, että poliisi olisi kierrellyt kuvaamassa heinäpeltoja selvännäkijän vihjeiden perusteella. Poliisi kieltää kierrelleensä.

Muutenkin poliisi on jyrkästi kieltänyt käyttävänsä yliluonnollisia keinoja. Huhut kertovat, että ainakin aiemmin poliisimiehet olisivat kuitenkin käyneet ainakin katselemassa meedioiden ”näkemiä” paikkoja.

Meediot tietenkin mieluusti kertovat ”auttaneensa poliisia” rikostutkimuksissa. Se käy hyvästä mainoksesta. Käytännössä meedio on kirjoitellut näkyjään poliisille osoitettuun kirjeeseen tai sähköpostiin, jonka poliisi on sitten arkistoinut mappiin Ö tai roskakoriin, kumpi nyt on lähempänä sattunut olemaan.

Viite