Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miksi roskakatokset ovat nykyään lukossa?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Ansa. Roskikseen asetetut vintageroskat toimivat syöttinä dyykkareille. Saaliin voi kipata lisävarusteena saatavaan ruiskukka-sinipesuriin, joka muuttaa hipsterin tuottavaksi kansalaiseksi. Juha Peurala

Ansa. Roskikseen asetetut vintageroskat toimivat syöttinä dyykkareille. Saaliin voi kipata lisävarusteena saatavaan ruiskukka-sinipesuriin, joka muuttaa hipsterin tuottavaksi kansalaiseksi.

10.6.2016

Eno

Avoimet roskakatokset ovat alttiita pyromaaneille ja dyykkareille.

Nimimerkki ”Dyykkaamaan ihmisen mieli” kysyy: Miksi roskakatokset ovat nykyään lukossa?

Eno vastaa: Roskakatokset ovat nykyään usein lukossa varmaankin samasta syystä kuin on pyöräilykypärät ja SSS-hallitus. Toisaalta kyse on ihan hyväksyttävästä turvallisuuden hakemisesta ja toisaalta harmillisesta henkisestä pienuudesta. Kaksi tärkeintä syytä roskiskatosten lukitsemiseen nimittäin ovat turvallisuus ja sen estäminen, että joku toinen voisi hyötyä mistään, mistä minä maksan.

Turvallisuushakuisuus on ymmärrettävää. Roskakatoksia palaa vuosittain satoja. Usein kyse on tuhopoltosta. Polttamista helpottaa huomattavasti, kun pyromaani tai vastaava pääsee katokseen sisään. Lukko on tähän helppo ratkaisu. Siinä on mukana myös ajattelua, että lukittu roskakatos tekee taloyhtiöstä jotenkin hienomman.

Ehdottomasti tärkeämpi syy lukkojen leviämiseen on kateus. Moni on se taloyhtiön asukas, joka menettää yöunensa pohtien seuraavia skenaarioita: 1. Naapuritaloyhtiön ketku viekin roskapussin MEIDÄN katokseemme. 2. Työtön hampuusi varastaa MINUN ROSKAT.

Kieltämättä, jos kahden taloyhtiön katokset ovat vierekkäin, ainoa tapa estää ihmisiä viemästä roskiaan väärään katokseen on laittaa siihen lukko, johon käy vain oman talon avain. Roskisdyykkareista ahdistuvan taas kannattaa jättää roskat viemättä, sillä ne voidaan dyykata vielä kaatopaikallakin. Kasaa roskat vaikka parvekkeellesi, niin voit pitää niitä silmällä jatkuvasti.

Viite