Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Onko pullo tölkkiä ekompi?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Suomi uuteen nousuun! Pulloa tai tölkkiä ei tarvita, kun vaalikrapulaa lääkitään lähiperunapontikalla suoraan tislausastiasta. Juha Peurala

Suomi uuteen nousuun! Pulloa tai tölkkiä ei tarvita, kun vaalikrapulaa lääkitään lähiperunapontikalla suoraan
tislausastiasta.

6.5.2015

Eno

Ekojuovuskelija kierrättää myös pantittomat tölkit.

Nimimerkki ”Mallasluonnon ystävä” kysyy: Kumpi on ekologisempi tapa juoda olutta, pullosta vai tölkistä?

Eno vastaa: Se riippuu kuin Juopompi-Korhonen Matikkaveden sillan kaiteesta, kun oli hypännyt kädestä livenneen olvipullon perään. Epäilen, että syynä ei ollut 20 pennin pantti, vaan se, että pullo oli vielä puolillaan.

Erilaisten pullojen ja tölkkien ekologisuutta on laskeskeltu moneen kertaan. Asiaa selvitettiin muun muassa Suomen luonnonsuojeluliiton MIPS-projektissa erinäisiä vuosia sitten. Tuolloin uudelleen täytettävä lasipullo voitti vertailut. Olutpakkausten maailma on kuitenkin jatkuvassa muutoksessa. MIPS-laskelmia tehtäessä ei alumiinitölkkejä vielä kierrätetty.

Tuoreimmissa laskelmissa alumiinitölkit menevät lasipullojen ohi. Tölkin valmistaminen syö kyllä hirmuisesti energiaa, mutta kierrätystölkin kohdalla määrä putoaa huimasti. Alumiinin sulatus vie vain viisi prosenttia siitä energiamäärästä joka tarvitaan kokonaan uuden tölkin tekoon. Lisäksi kierrätyksessä on hyvin pieni hävikki ja alumiinia voi kierrättää käytännöllisesti katsoen ikuisesti. Tölkin etuja ovat myös ke­veys ja kätevä muoto – niitä voi pakata paljon tiheämpään kuin pulloja.

Erot lasi- ja muovipulloihin ovat kuitenkin pienet. Muovipulloissa olutta ei Suomessa juuri myydä, joten vaihtoehdot tölkille ovat uudelleen täytettävä lasipullo ja kertakäyttöinen, mutta materiaalina kierrätettävä pullo. Näistä uudelleen täytettävä on hiukan ekologisempi.

Kovin isoja elämäntaparatkaisuja tämän pohjalta ei siis kannata tehdä. Ekologisuusjärjestys voi myös vaihdella riippuen siitä, miten kierrätys on hoidettu. Kierrätettäviä pakkauksia kuljetetaan välillä toiseen maahankin prosessoitavaksi. Käsittelypaikkojen vaihdokset voivat muuttaa järjestystä.

Suomessa pullot ja tölkit kiertävät maailmanlaajuisestikin katsoen erinomaisesti, kiitos panttijärjestelmän. Etenkin tölkkien kohdalla kierrätykseen toimitetaan runsaasti myös pantittomia tölkkejä, mikä on hieno homma. Alumiinitölkin ykkösaseman ekologisimpana vaihtoehtona voi nimittäin tuhota helposti nakkaamalla tölkin vaikkapa Matikkaveden sillalta.

Viite