Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Onko tonnikalassa myrkkyjä?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Eettinen ruoka. Hitaasti mieleltään myrkyttynyt tonnikala saa vihdoin rauhan sadan gramman purkissa.Juha Peurala

Eettinen ruoka. Hitaasti mieleltään myrkyttynyt tonnikala saa vihdoin rauhan sadan gramman purkissa.

16.3.2015

Eno

Kalansyönnissä on syytä noudattaa suosituksia.

Nimimerkki ”Tunari” kysyy: Onko tonnikalassa paljonkin elohopeaa? Entä liukeneeko tonnikalatölkistä myrkkyjä?

Eno vastaa: Ihmiskunta on onnistunut pahasti sössimään elohopean suhteen. Etenkin kivihiilen polttaminen – mikä ei muutenkaan ollut täysin loppuun harkittu idea – on levittänyt elohopeaa tasaisesti ympäristöön. Sieltä se kertyy varsinkin kaloihin.

Tuore tonnikala on yksi niistä kalalajeista, joista on mitattu korkeita elohopeapitoisuuksia. Elohopeaa ja muita raskasmetalleja on eniten isokokoisissa ja iäkkäissä kaloissa. Tuoretta tonnikalaa enemmän suomalaisten lautasilla on esimerkiksi haukea, jonka syöntiä raskaana olevien naisten tulisi nykysuositusten mukaan välttää.

Tölkkitonnikala on pääosin peräisin pienikokoisemmista tonnikalalajeista, jotka eivät ehkä kerää ympäristömyrkkyjä yhtä paljon. Lajit ovat viime vuosiin asti olleet myös vähemmän uhanalaisia kuin tuoreena myydyt isot tonnikalat. Tilanne on kuitenkin muuttunut – tölkkitonnikalassakin on nykyään syytä suosia sertifioituja tuotteita.

Elintarvikkeiden raskasmetallipitoisuuksien valvonta pohjautuu periaatteessa toimijoiden omavalvontaan, jota viranomaiset valvovat pistokokein. Muutama vuosi sitten toteutetussa valvontatutkimuksessa todettiin, että elohopeapitoisuudet olivat sallituissa rajoissa.

Tölkeistä liukenee jonkin verran alumiinia ja tinaa ruokaan. Etenkin tinan liukeneminen on mutkikas prosessi, johon vaikuttaa moni asia, kuten säilytysaika, elintarvikkeen happamuus, säilytyslämpötila, mahdollinen tölkkiin jäänyt happi ja tölkin kunto. Maalaisjärkeä sopii käyttää: jos tölkki on kolhuinen ja parasta ennen päivämäärä kaukana takana, sisältöä ei ehkä kannata enää napostella.

Viranomaisten antamat sallitut enimmäismäärät ruoan erilaisille haitallisten aineiden pitoisuuksille on mitoitettu niin, että elintarvikkeen nauttiminen olisi turvallista päivittäin ihmisen koko elämän ajan. Tähän kuuluu ajatuksellisesti se, että samalla noudatettaisiin suositusta monipuolisesta ravinnosta, eikä popsita esimerkiksi pelkkää tonnikalaa päivästä toiseen. Tai, herra nähköön, papuja.

Viite